Big Brother în secțiile de votare. Cum vrea MAI să-i prindă pe hoții de la urne

Big Brother în secțiile de votare. Cum vrea MAI să-i prindă pe hoții de la urne
Publicat: 18/10/2016, 20:52

Ministerul Afacerilor Interne a publicat marți, pe site-ul instituției, un proiect de Hotărâre de modificare a unor acte normative privind alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, mai exact Hotărârea Guvernului nr.636/2016 și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 637/2016 .

În textul proiectului se arată că la alegerile din luna decembrie activitatea din secțiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, de la ora 21.00 și până ce membrii biroului electoral al secției părăsesc locul. Întregistrarea va fi făcută de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.

„Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art.93 din Legea nr.208/2015, cu modificările și completările ulterioare. (…) Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general”, se notează în document.

Persoana care realizează înregistrarea nu va putea să facă copii ale acestei, nici să permită accesul altor persoane la ea. Potrivit proiectului de act normativ, toate aceste dispoziții „se aplică corespunzător în cazul procedurilor de numărare a voturilor prin corespondență”.

„Pentru secțiile de votare din străinătate, dispozițiile alin.(1) – (3) se aplică, după caz, cu luarea în considerare a condițiilor specifice privind organizarea secțiilor de votare în străinătate”, se mai arată în document.

Existența înregistrării audio-video va fi verificată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), specialiștii de aici fiind cei care vor consemna „aspectele constatate” într-un proces verbal de primire a terminalelor informatice și le mută pe un mediu de stocare, cu ocazia primirii terminalelor informatice de la operatorii de calculator.

„Înregistrările video-audio se păstrează pentru o perioadă de trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se arată în proiectul de modificare și completare.

La solicitarea organismelor electorale, în caz de soluționare a unei contestații, cereri sau sesizări de materie electorală, STS are obligația să pună la dispoziție copii ale înregistrărilor audio-video. După soluționarea contestației sau a sesizării, copiile se restituie celor de la STS. După perioada de trei luni, STS are obligația să distrugă, „prin proceduri ireversibile”, înregistrările și eventualele copii.

Sigilarea ștampilelor după ora 21:00, încă o măsură pentru evitarea fraudei electorale
După ce guvernul a dat mai bine de 8 milioane de euro STS pentru un sistem de informatic pentru monitorizarea prezenței și prevenirea votului ilegal, ministrul de Interne găsește încă o problemă înainte cu nici trei luni de parlamentare. Este vorba de ștampilele de vot, mai exact de securizarea acestora. Dragoș Tudorache spune că se caută „modalitatea prin care putem să și verificăm că la ora 21.05 nu mai există nicio ștampilă care să nu fie sigilată, predată pe bază de proces verbal unui element neutru”.
Operațiunea „ochiul și ștampila”. Asta promite guvernul să se va întâmpla în noaptea alegerilor, după închiderea urnelor, în fiecare secție de votare din România. Mai exact, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, anunță că pe 11 decembrie, odată cu finalizarea procesului de vot, toate ștampilele din secții vor fi „securizate”. Legea prevede că ștampilele de vot trebuie puse într-un plic și sigilate imediat după închiderea urnelor și predate în baza unui proces-verbal unui element neutru, lucru care este, în realitate, greu de controlat.
„Prima măsură la care lucrăm acum este de a găsi modalitatea prin care putem să și verificăm că la ora 21.05 nu mai există nicio ștampilă care să nu fie sigilată, predată pe bază de proces verbal unui element neutru”, a afirmat ministrul, într-un interviu acordat Mediafax.
„Nu vreau să fac niciun proces de intenție nimănui, nu vreau să judec trecutul, dar la fiecare proces electoral au existat suspiciuni, acuzații legate tocmai de aceea perioadă, de ceea ce se întâmpla în secțiile de vot după ora 21.00. Mie mi se pare că societatea românească are nevoie de un proces electoral sănătos, democrația românească are nevoie de un proces electoral care să nu fie atacabil, să nu poată fi suspectat de nicio neregulă”, a mai declarat ministrul.
Soft antifraudă implementat la alegerile locale
Pentru scrutinul din 5 iunie, reprezentanții Autorității Electorale Permanente (AEP) și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au implementat un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI. Concret, alegătorilor le-a fost scanat Codul Numeric Personal, operațiune înregistrată în sistem, menită să semnaleze celor din secția de votare, dar și polițiștilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.
„Pe baza unei convenții între AEP, STS și MAI se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI și toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluență mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în țară va lua măsurile care se impun.
Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective și dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat – prin legătură cu secția de votare de unde a venit mesajul ar mai fi votat – respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încercerce să voteze ilegal”, spunea purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleț, înaintea scrutinului.
„Riscul să pice comunicația într-o școală sau într-o localitate poate exista. Fiecare tabletă are o cartelă GSM care funcționează în 3G de la operatorii de telefonie mobilă din țară și acestea au fost instalate de STS în funcție de puterea rețelelor pe care le au în diferite zone fiecare dintre acești operatori. În școli există în majoritatea școlilor internet wireless (…) Pe toate tabletele, printr-o verificare a locațiilor făcute de STS, au fost indexate toate rețelele de internet wi-fi existente la nivelul școlilor, acolo nu există wi-fi au fost instalate routere, echipamente de comunicații specifice. Practic dacă internetul de pe cartelă pică se trece autormat pe wi-fi existent în locația respectivă”, a explicat atunci Muhuleț.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul