Prima pagină » Magazin » Animalele sălbatice, vânate pentru carnea lor. 301 specii de mamifere sunt pe cale de dispariție

Animalele sălbatice, vânate pentru carnea lor. 301 specii de mamifere sunt pe cale de dispariție

Animalele sălbatice, vânate pentru carnea lor. 301 specii de mamifere sunt pe cale de dispariție
Sute de specii de mamifere, de la cimpanzei la hipopotami sau lilieci, sunt, în acest moment, pe cale de dispariție, potrivit primului raport global cu privire la impactul pe care îl are vânătoarea asupra speciilor de animale la nivel mondial. Motivul principal pentru care sunt vânate acestea este carnea lor, consumată pe post de hrană.

Carnea provenită de la animalele sălbatice a reprezentat pentru mult timp o sursă de hrană importantă în ceea ce-i privește pe oamenii din zonele rurale, însă în prezent vânătoarea pentru comercializarea la scară largă a cărnii de animale sălbatice a devenit o problemă mondială care lasă pădurile fără viețuitoare. 

Oamenii de știință arată, în cadrul analizei citate, că dispariția acestor specii de animale va conduce la colapsul în ceea ce privește siguranța hranei pentru sute de milioane de oameni care se bazează pe carnea de animale sălbatice pentru a supraviețui. 

Raportul vine în contextul în care umanitatea se confruntă cu cea mai de amploare extincție de la dispariția dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, încoace. Această situație se datorează vânătorii necontrolate și faptului că oamenii invadează teritoriile unde își duc traiul aceste animale. 

Cercetătorii arată că cel mai mare pericol se răsfrânge asupra mamiferelor, vânate pentru hrană. Potrivit datelor din raport, 301 astfel de specii, reprezentând 7% din totalul speciilor de mamifere de pe Terra, sunt în pericol. Altele sunt amenințate de distrugerea mediilor lor de viață sau de vânătoarea din alte motive – să privim cazul elefanților, vânați pentru fildeș. 

În aceste 301 specii sunt incluse 168 de primate, 73 specii de patrupede și 27 specii de lilieci și 12 carnivore, cum ar fi leopardul sau anumite specii de urs. 

„Există o serie de lucruri negative care afectează viața animalelor sălbatice în toată lumea, distrugerea mediilor lor de viață de către acțiunile omului fiind principala cauză. Aceasta este urmată îndeaproape de vânarea acestor animale pentru carnea lor”, a explicat profesorul David Macdonald, realizatorul studiului. 

Rezultatele studiului arată că omenirea s-ar putea confrunta cu o problemă foarte mare legată de dispariția unor specii de mamifere foarte cunoscute și a căror contribuție pentru mediul înconjurător este extrem de importantă.