Prima pagină » Puterea Gândului » nutoatecucuvelelesuntmov

nutoatecucuvelelesuntmov

nutoatecucuvelelesuntmov
Azi-dimineață a fost lansat pe piață un document-petardă.

Pentru că DIICOT nu s-a ostenit să-i nege autenticitatea (am așteptat zece ore) îl iau de bun. E vorba despre un fragment din declarația dată în fața comisiei rogatorii, pe 27 iunie, în Israel, de Dan Zorella, unul dintre fondatorii Black Cube, fost ofițer de informații israelian. A doua zi, pe 28 iunie, Procurorul Șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, se arăta optimist:  „Sperăm că luna viitoare va fi finalizat dosarul. E ceva ce așteptăm în acest moment. Răspunsul la comisia rogatorie care ar viza declarațiile persoanelor din conducerea Black Cube și un contract efectiv încheiat de o persoană care ar fi fost interesată și așa mai departe”. Urma să aflăm cine e persoana abia la jumătatea lui septembrie, când a fost reținut și apoi arestat fostul ofițer SRI Daniel Dragomir – fost șef al sectoarelor informative-operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului, trecut în rezervă la cerere la începutul lui 2013, apoi anchetat de DNA și în 2015 trimis în judecată.

DIICOT ne-a povestit în septembrie că Dragomir fusese creierul operațiunii, că s-ar fi întâlnit cu Zorella de două ori, în cursul acestui an, la București – pe 1 februarie și pe 16 martie.

Ce spune Dan Zorella în fragmentul de declarație dat publicității de avocații lui Dragomir, probabil: că acțiunea Black Cube a fost autorizată de la cel mai înalt nivel (mai declarase asta după ce i-au arestat spionașii) și indică nivelul – Președinte și director SRI. Informația susține că o are de la Meir Dagan, directorul onorific al Black Cube, fost șef Mossad între 2004-2011. Spune că l-ar fi rugat pe Dagan să se intereseze pe filiera sa din România. Dagan a murit pe 17 martie, deci convorbirea ar fi putut s-o poarte înainte de ultima întâlnire Zorella-Dragomir. Dacă Zorella nu minte (ceea ce n-ar fi de mirare, e în fișa postului), Dagan ar fi putut lua legătura în România cu MRU. Nici cu Coldea, care – zice Zorella – trebuia ocolit, nici cu (firește) Președintele însuși sau directorul SRI.

Foarte ciudat e că profesionistul Dan Zorella nu s-a gândit să-și verifice mai întâi interlocutorul, pe Daniel Dragomir.

În declarația dată în fața comisiei rogatorii mai există o informație – că spionașii (apropo, pe unde or mai fi spionășind ei?) urmau să acționeze în România ca o… celulă a SRI. Gogomănia e atât de mare, încât nu merită comentată.

Trec repede și peste presupusa implicare a directorului SRI, Eduard Hellvig. Să fii avut un blackout și tot n-ar fi putut să facă nimic.
 
Ce interes ar fi avut președintele Klaus Ioahnnis să compromită Procurorul Șef DNA, pe bani mulți, adunați prin chetă? Absolut niciunul. Ar fi putut, pur și simplu, să nu-i prelungească mandatul Codruței  Kövesi. La 6 aprilie a semnat decretul de reinvestire.

Afacerea rămâne încă tenebroasă. Pentru că dosarul n-a fost încheiat cum promitea șeful DIICOT, iar cărțile se joacă acum electoral, două întrebări se formulează singure:

1)  De ce nu s-a interesat Dan Zorella, în primul rând, despre trecutul recent al interlocutorului său, presupusul comanditar al acțiunii, Daniel Dragomir? Dacă s-a interesat, se mai iscă două întrebări.

2)  Unde a dispărut fostul șef al SIE?