Pentru a contracara acest fenomen, Ministerul de Interne a înființat o unitate specială – Departamentul pentru Lupta Împotriva Dezinformării, scrie ziarul Hospodarske Noviny, citat de paginaderusia.ro. Scopul unitatii va fi combaterea propagandei, a răspândirii de informații false sau care induc în eroare populația.
Departamentul își va începe activitatea din ianuarie 2017 si va ave au personal de aproximativ 20 de oameni. Datele colectate de Departament vor fi transferate la Poliție, Ministerul Apărarii și serviciile de informații. O parte din angajatii Departamentului se vor concentra pe identificarea dezinformarilor din domeniul public (inclusiv în rețelele sociale), precum și respingerea lor. Potrivit Hospodarske Noviny, Departamentul va fi parte a Centrului pentru Combaterea Terorismului, care a fost creat în Cehia ca răspuns la atacurile teroriste din Europa.
Ministrul de Interne al Cehiei, Milan Chovanec, a menționat că, în ultimii ani, în țara sa, s-a înregistrat o creștere a criminalității în spațiul cibernetic. „Răspândirea informațiilor false pune în pericol stabilitatea și securitatea societății cehe”, – a declarat ministrul pe 20 octombrie, la Praga, la prima conferință a experților în combaterea dezinformarii de la STRATCOM Summit.
Reuters notează că, potrivit recensământului din 2011, în Republica Cehă locuiesc aproximativ 30.000 de locuitori vorbitori de limba rusă. Există zeci de site-uri care publică știri în limba rusă. În luna septembrie a acestui an, Serviciul de Securitate și Informatii din Republica Cehă a acuzat Rusia ca desfasoara un război mediatic cu utilizarea agenților pentru răspândirea propagandei ruse în scopul destabilizarii situației din republică.
Creșterea numărului de atacuri informatice ruse a fost observata nu numai în Republica Cehă, dar și în alte țări. În Finlanda, a fost format inca din 2015 un grup special de lucru, însărcinat cu combaterea propagandei ruse.
În vara anului 2015, președintele Poloniei Bronislaw Komorowski a acuzat Kremlinul de propagandă în presa occidentală. Potrivit lui, mass-media finanțate de Moscova sunt active în multe țări occidentale, inclusiv în SUA.
În decembrie 2015, Parlamentul lituanian a audiat un raport al Departamentului Securității de Stat despre infrastructura de propagandă a Rusiei ce operează în țară. Potrivit autorilor raportului, guvernul rus alocă anual „sute de mii de euro” în scop de propaganda pe teritoriul Lituaniei.