Iaurtul este un aliment bogat în nutrienți esențiali (proteine de foarte bună calitate, calciu, alte minerale și vitamine) și are un conținut caloric moderat. În plus, conține bacterii lactice active, necesare pentru o floră intestinală echilibrată. Includerea iaurtului în alimentația de zi cu zi are efecte pozitive și asupra circumferinței taliei, care este mai redusă în cazul persoanelor care îl consumă regulat (de 4 – 5 ori pe săptămână). Efectele benefice ale consumului de iaurt în scăderea riscului de exces ponderal reies și din concluzia unei analize complexe, realizate pe baza mai multor studii internaționale.
„Cercetătorii din întreaga lume acordă din ce în ce mai mult credit iaurtului, asociindu-l cu un indice de masă corporală mai mic, cu o circumferință a taliei mai scăzută și cu menținerea grăsimii corporale în limite normale. Acest aliment este deosebit de important în contextul eforturilor care se fac pentru prevenirea și managementul obezității””, spune prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române.
În momentul în care o persoană urmează o dietă controlată caloric, recomandată în cazuri de obezitate sau exces ponderal, introducerea iaurtului în alimentația zilnică poate ajuta în mod semnificativ la scăderea în greutate. Pe parcursul a 12 săptămâni de dietă, s-a observat o scădere importantă a depozitelor de grăsime corporală în rândul celor care au integrat iaurtul în alimentație, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor care nu îl consumă, doar urmează o dietă săracă în calorii.
Deși este evidențiat rolul semnificativ al iaurtului în managementul greutății, nu se poate vorbi despre o relație de tip cauză-efect între acesta și greutate. Altfel spus, consumul de iaurt nu este un panaceu pentru combaterea obezității, dar includerea lui într-o dietă echilibrată și controlată caloric contribuie, alături de alte obiceiuri sănătoase: exercițiu fizic, hidratare, la pierderea kilogramelor în plus.
Consumul regulat de iaurt, ca parte a unei alimentații echilibrate, este benefic și în privința apariției altor afecțiuni metabolice. Rezultatele unor studii care au investigat influența dietei în raport cu o serie de probleme de sănătate au arătat că un consum regulat de iaurt (de 4 – 5 ori pe săptămână) poate reduce cu 28% riscul apariției diabetului de tip 2.4