Prima pagină » Economic » O statistică îngrijorătoare despre capitalul autohton. Puterea de angajare a top 10 firme românești, la jumătate față de cea a străinilor

O statistică îngrijorătoare despre capitalul autohton. Puterea de angajare a top 10 firme românești, la jumătate față de cea a străinilor

Primii zece angajatori cu capital privat românesc au 50.000 de angajați, la jumătate față de primele zece companii străine cu cei mai mulți salariați. Firmele românești mici și mijlocii compensează balanța.

Operatorul telecom RCS&RDS (11.100 de anga­jați), retai­le­rul de bri­colaj Dedeman (9.200 de angajați) și Banca Transilvania (7.700 de an­ga­jați) sunt cei mai mari angajatori cu ca­pital privat româ­nesc, potrivit da­telor din luna oc­tom­brie a acestui an, după ce au fă­cut peste 1.500 de noi angajări de la începutul anului.

Puterea de angajare a celor mai mari companii românești după nu­mă­rul de angajați este la jumătate față de cea a multinaționalelor afla­te în topul angajatorilor. Top zece anga­jatori români au împreună mai pu­țin de 50.000 de salariați, pe când numărul de angajați din topul celor mai mari zece angajatori – multi­na­ționale – este de peste 112.000 de angajați.

Raportat la cifra de afaceri, date­le oficiale arată că angajații din top 10 angajatori străini generează o cifră de afaceri de patru ori mai mare decât cei care lucrează pentru fir­mele antreprenorilor locali.

„Veniturile realizate per angajat în multinaționale au o pondere aproa­pe dublă versus companiile ro­mânești. Acest lucru arată faptul că productivitatea muncii în mulți­na­ționale este net superioară, ca ur­ma­re a unui managementul superior și a existenței unui sistem cu proceduri bine puse la punct care diminuează mai mult posibilele pierderi, greșeli, re­buturi etc.”, a spus Ionuț Pande­li­că, prof. univ. dr. în cadrul catedrei Manage­ment și Marketing a Univer­si­tății Româno-Americane și în cadrul ASE Bu­cu­rești. Multinațio­nale­le au mai mulți angajați și veni­turi mai mari decât companiile româ­nești pentru că au și o viziune globală ver­sus o viziune mai dergabă locală a com­paniilor românești, dar și ca ur­ma­re a sprijinului primit de la auto­rități, care a fost semnificativ mai mare pentru multinaționale.

Citește în continuare pe zf.

Autor

Citește și