Operatorul telecom RCS&RDS (11.100 de angaÂjați), retaiÂleÂrul de briÂcolaj Dedeman (9.200 de angajați) și Banca Transilvania (7.700 de anÂgaÂjați) sunt cei mai mari angajatori cu caÂpital privat româÂnesc, potrivit daÂtelor din luna ocÂtomÂbrie a acestui an, după ce au făÂcut peste 1.500 de noi angajări de la începutul anului.
Puterea de angajare a celor mai mari companii românești după nuÂmăÂrul de angajați este la jumătate față de cea a multinaționalelor aflaÂte în topul angajatorilor. Top zece angaÂjatori români au împreună mai puÂțin de 50.000 de salariați, pe când numărul de angajați din topul celor mai mari zece angajatori – multiÂnaÂționale – este de peste 112.000 de angajați.
Raportat la cifra de afaceri, dateÂle oficiale arată că angajații din top 10 angajatori străini generează o cifră de afaceri de patru ori mai mare decât cei care lucrează pentru firÂmele antreprenorilor locali.
„Veniturile realizate per angajat în multinaționale au o pondere aproaÂpe dublă versus companiile roÂmânești. Acest lucru arată faptul că productivitatea muncii în mulțiÂnaÂționale este net superioară, ca urÂmaÂre a unui managementul superior și a existenței unui sistem cu proceduri bine puse la punct care diminuează mai mult posibilele pierderi, greșeli, reÂbuturi etc.”, a spus Ionuț PandeÂliÂcă, prof. univ. dr. în cadrul catedrei ManageÂment și Marketing a UniverÂsiÂtății Româno-Americane și în cadrul ASE BuÂcuÂrești. MultinațioÂnaleÂle au mai mulți angajați și veniÂturi mai mari decât companiile româÂnești pentru că au și o viziune globală verÂsus o viziune mai dergabă locală a comÂpaniilor românești, dar și ca urÂmaÂre a sprijinului primit de la autoÂrități, care a fost semnificativ mai mare pentru multinaționale.