Prima pagină » Știri » Primarul Sectorului 1 vrea să dea 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Primarul Sectorului 1 vrea să dea 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Primarul Sectorului 1 vrea să dea 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, insistă cu propunerea de a aloca 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, se arată într-un proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi. Edilul reia inițiativa după ce în luna iulie aceasta a fost respinsă în Consiliu de cei de la PNL și USR. 15 milioane de lei a primit Catedrala Mântuirii și de la Primăria Capitalei, după ce Gabriela Firea a fost aleasă primar general.
Catedrala Mântuirii Neamului ar putea primi încă 10 milioane de lei de la Primăria Sectorului 1. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 27 octombrie se află un proiect de hotărâre, citat de Hotnews, prin care primarul Dan Tudorache insistă pentru alocarea acestor fonduri către Catedrala Națională. Edilul a avut aceeași inițiativă și în vară, la scurt timp după ce a ajuns la scaunul de la primărie, însă proiectul a fost respins atunci de majoritatea formată de PNL și USR. 
 
„Menționăm că sprijinul financiar se va acorda din bugetul Consiliului Local al Sectorului 1, iar verificarea deconturilor justificative ale lucrărilor de execuție se va face de către Direcția Investiții și Direcția Management Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului București, potrivit competențelor. Față de cele mai sus-menționate, înaintez Consiliului Local al Sectorului 1 prezentul Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Patriarhiei Române în valoare de 10.000.000 lei pentru finanțarea unor lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului (Catedrala Națională), în vederea analizării și supunerii lui spre adoptare”, se arată în expunerea de motive. 
 
În plus, în raportul de specialitate formulat pe această temă și publicat în vară se argumentează că, deși în urma dezbaterii au fost primite și opinii negative din partea cetățenilor, care sugerau că banii ar putea să aibă altă destinație – „școli, spitale, locuințe, parcuri, drumuri” -, trebuie să se țină cont de „contribuția pe care lăcașurile de cult o au asupra aspectului cultural și social”, pentru că ridicarea acestora vine să completeze celelalte măsuri luate de primărie, deci propunerea este oportună. 
 
„Cu privire la oportunitatea acestui proiect de hotărâre, în considereara faptului că la nivelul Sectorului 1 al municipiului București sunt și vor fi inițiate în cel mai scurt timp proiecte de hotărâri cu privire la construirea de spitale, școli, locuințe, parcuri, asigurarea serviciilor de utilitate publică, apreciem faptul că acest proiect nu trebuie pus în concurență sau opoziție cu celelalte proiecte, cii trebuie catalogat ca fiind complementar acestora”, scrie în documentul citat. 
 
În luna iulie, Tudorache spunea că nu vrea să dea bani la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși, pentru că nu ar fi corect să se reconstruiască din banii locuitorilor Sectorului 1 în condițiile în care „e un spital național, este pentru toată Romania”. Ulterior, edilul s-a răzgândit și a anunțat că primăria va acorda 250.000 de euro pentru renovarea secției de Antestezie Terapie Intentivă a unității medicale.
 
„Noi am face o clădire nouă pentru un spital al Sectorului 1, nu pentru un spital național. Sunt banii locuitorilor Sectorului 1 și trebuie să îi folosim în primul rând pentru locuitorii Sectorului 1, și când spun că e un spital național, spitalul național este pentru toată România. Nu știu dacă e ,,fair” (n.r. ,,corect”), ca să zic așa, pentru locuitorii Sectorului 1 să folosim banii locuitorilor pentru toată România”, a spunea edilul, în condițiile în care unitatea medicală se află în administrarea autorității locale.
 
La o zi distanță, acesta și-a schimbat radical opinia, și după ce a mers la fața locului, a ajuns la concluzia că primăria va acorda, totuși, 250.000 de euro pentru cele cinci camere de la terapie intensivă.
 
„Eu sper că în maximum două luni de zile să dăm în funcțiune cele cinci camere de pe secția Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) și baia unde sunt spălați bolnavii.Vom aloca undeva la 250.000 euro fără TVA pentru cele cinci camere ATI, plus acea baie. Deci vor fi: grup de climatizare, pereții de inox, uși batante de inox. De săptămâna viitoare începem. Managerul a spus că ar dori să terminăm în 45 de zile, am luat o marjă de două luni, să sperăm că vom rezolva până pe 15 septembrie. Nu am făcut-o până acum pentru că trebuia închisă secția ATI. Ce se întâmplă cu pacienții cât timp se renovează este problema managerului. Noi am vrut să facem asta din 2014, dar nu au vrut dânșii să închidă pentru că e singurul spital de arși din țară și e greu”, a explicat Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.
 
15 milioane de lei pentru Catedrală de la Primăria Generală 
 
În august, abia insalată primar general și în an de alegeri, Gabriela Firea a făcut Patriarhiei un prim cadou electoral: 15 milioane de lei din bugetul Capitalei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, pe lângă cele două milioane de lei aprobate până în prezent pentru lucrările de construcție. 
 
Proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului a stârnit controverse încă de la lansarea sa, în anul 2005. Până în prezent, pentru lucrările de ridicare ale lăcașului de cult s-au cheltuit, potrivit Patriarhiei Române, aproximativ 40 de milioane de euro. La această sumă au contribuit, de-a lungul timpului, atât Guvernul, cât și alte administrații centrale și locale.
 
primarul Sectorului 1 al Capitalei a declarat că Patriarhia a trimis o solicitare către primăria de sector în care solicita alocarea sumei de 10 milioane de lei din bugetul acesteia pentru continuarea lucrărilor la Catedrală. Reprezentanții Patriarhiei au declarat, pentru Gândul, că aceste adrese au fost trimise, „în deplin acord cu prevederile legale” și altor administrații locale din țară, respectiv „celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei”.
 
Nu este însă clar nici până în acest moment câți bani s-au strâns în acest an pentru continuarea lucrărilor de construcție a Catedralei, iar reprezentanții Patriarhiei susțin că nu există o contabilizare a banilor strânsi până acum și nici măcar a celor primite prin SMS, sistem pus la dispoziție de BOR doritorilor să contribuie la construcția Catedralei. „Nu există o analiză a sumelor provenite prin donații”, a declarat pentru Gândul Ionuț Mavrichi, reprezentant al Patriarhiei.
 
Mavrichi a explicat că solicitările trimise administrațiilor locale sunt perfect legale și că, în deplin acord cu cadrul legislativ și că s-a cerut ajutorul pentru continuarea lucrărilor mai multor administrații centrale, dar și anumitor administrații locale din țară. Aceste adrese au fost trimise „celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei”, după cum a explicat Ionuț Mavrichi pentru Gândul.
 
„În deplin acord cu prevederile legale, au fost trimise anual solicitări de sprijin și unor administrații locale din țară, întrucât Catedrala este un obiectiv național. Menționăm și faptul că la finele anului trecut Guvernul a orientat Patriarhia către administrațiile locale”, explică reprezentanții Patriarhiei. La finalul lui 2015, Guvernul a tăiat din buget banii pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.
 
În acest moment, Patriarhia Română susține că nu deține o centralizare a donatorilor și a sumelor donate și nu a precizat nici respectivele administrații locale sau modul în care sunt selectate insituțiile către care au fost înaintate astfel de cereri. Răspunsul Patriarhiei a fost simplu: „Adresele pentru solicitarea sprijinului financiar s-au trimis celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei Naționale. Sprijinul acordat a depins, bineînțeles de posibilitățile fiecărei instituții și este public”.
 
Autoritățile locale și Guvernul alocă în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru bisericile din parohiile locale, cât și pentru construcția proiectului gigantic al Bisericii Ortodoxe Române – Catedrala Mântuirii Neamului, de la București. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidențiale și europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea și repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare față de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.
 
Cele mai darnice autorități locale cu bugetul bisericilor au fost Primăria sectorului 1 din București, cu peste 3,2 milioane euro alocați bisericilor, Consiliul Județean Hunedoara (peste 900.000 de euro), Consiliul Județean Cluj (aproape 800.000 de euro), Consiliul Județean Harghita (aproape 700.000 de euro) și Primăria Bacău (peste 630.000 de euro).
 
 
 
 
 
 
 

Citește și