„Am discutat despre progresele în demersul de consolidare a prezenței NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul unei brigăzi multinaționale terestre comandată de România. De asemenea, lucrăm la măsuri de tip aerian și maritim. Sunt bucuros să confirm că numeroase națiuni au exprimat voința de a contribui la prezența în regiunea Mării Negre, la nivel terestru, maritim și aerian. Este vorba de Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Statele Unite ale Americii și Turcia. Alți aliați analizează modalități de a contribui”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniștrilor Apărării desfășurată la Bruxelles.
Ministerul Apărării a confirmat că aceste șapte state vor contribui la întărirea prezenței NATO în Marea Neagră, în timp ce România va trimite o companie în cadrul batalionului multinațional NATO care va fi trimis în Polonia, sub comanda SUA.
De asemenea, pentru regiunea Mării Negre s-a decis „intensificarea instruirii, prin intermediul unui centru comun de exerciții, și creșterea prezenței aeriene aliate pe segmenul sudic al flancului estic al NATO”. Miniștrii Apărării din NATO au fost de acord ca bazele aeriene din România și Bulgaria să fie folosită pentru misiuni de supraveghere aeriană a Mării Negre. Principalele contribuții vor fi anunțate de Canada, Marea Britanie și Polonia, arată MApN.
Dezvoltarea prezenței maritime a NATO în Marea Neagră este un subiect care a fost amânat pentru ministeriala NATO din februarie 2017, astfel că inițiativa României privind o grupare navală NATO în Marea Neagră mai are de așteptat.
Totuși, MApN consideră că „interesele de securitate ale României beneficiază în continuare de sprijinul aliat”, prin faptul că se discută despre „cadrul întărit de pregătire și elementul aliat de coordonare maritimă” din Marea Neagră.
Conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării difuzat miercuri, în contextul reuniunii NATO de la Bruxelles, „Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO, în scopul garantării securității aliaților din zona Mării Negre”. „Avioanele vor fi detașate de la unitatea Coningsby, aparținând Forțelor Aeriene Regale, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, cel mult patru luni, în anul 2017”, precizează instituția.
„România și Marea Britanie se vor alătura batalionului comandat de SUA din Polonia”, a precizat Stoltenberg.