Guvernul a prelungit cu încă doi ani posibilitatea Ministerului Sănătății de a deconta tratamentul în străinătate pentru pacienții din Colectiv, ministrul Sănătății acuzând „bariere birocratice” care au dus la folosirea într-o foarte mică măsură a fondurilor alocate în 2016.
„Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică o ordonanță de urgență adoptată la începutul acestui an, referitoare la plata tratamentului pentru pacienții din Colectiv, care au fost tratați în străinătate sau care urmează să fie tratați în străinătate. Astfel prelungim cu încă doi ani posibilitatea Ministerului de a deconta aceste tratamente în străinătate pentru toți pacienții din Colectiv”, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după ședința de Guvern.
El a spus că suma la dispoziție va fi inclusă în bugetul pentru fiecare an.
Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragediei din 30 octombrie 2015, care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate.
„Astfel, sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum și cele din donații sau sponsorizări. De asemenea, sunt simplificate procedurile care trebuie îndeplinite pentru primirea acestui ajutor, atât pentru pacienți, cât și pentru autorități. Totodată, având în vedere faptul că în cazul unor tratamente medicale și intervenții chirurgicale plata cheltuielilor este solicitată în avans de către unele spitale din străinătate, s-a introdus și posibilitatea de plată în avans pentru tratament”, potrivit Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății precizează că, la această oră, 27 de pacienți se află în tratament în unități sanitare din țară și străinătate, însă numărul acestora se modifică permanent.