Surpriza din manualul de Educație Civică pentru clasa a VII-a. Ce învață elevii despre UE și despre următoarele alegeri

Publicat: 02/11/2016, 09:40

Chiar dacă pe 5 aprilie 2016 Ministerul Educației a aprobat un nou plan-cadru pentru învățământul gimnazial, care prevede înlocuirea disciplinei Cultură Civică, din trunchiul comun, cu disciplinele pentru educație socială, acest plan se va aplica începând cu anul școlar următor. Astfel, în acest an, elevii vor studia tot Cultură Civică și vor avea pe bancă tot manualele vechi, neactualizate, după cum au recunoscut chiar reprezentanții Ministerului Educației.

Centrul de Resurse Juridice a analizat manualele de Cultură Civică pentru gimnaziu, respectiv clasele a VII-a și a VIII-a, manuale care nu au mai fost niciodată reeditate și actualizate după prima tipărire. Ele au fost doar retipărite, după cum recunoaște chiar Ministerul Educației în răspunsul trimis la solicitarea CRJ.

Potrivit analizei CRJ, nici măcar unul dintre manualele analizate nu respectă normele metodologice propuse în Anexa 3 la ordinul ministrului educației, care stabilește, încă din 2009, anumite modificări care trebuie aduse în ceea ce privește materia Cultură Civică și actualizarea informațiilor care le sunt predate elevilor în cadrul acestei ore. Alcătuirea acestor manuale este făcută în conformitate cu normele existente înainte de aderarea României la Uniunea Europeană și sunt neactualizate de mai bine de 10 ani.

Astfel, într-unul dintre manualele de clasa a VII-a, tipărit în anul 1999 și retipărit cel mai recent în anul 2013, însă fără a fi revizuit, copiii află că „În prezent, Uniunea Europeană numără 15 membri”.

Tot referitor la Uniunea Europeană și la statutul României în raport cu acest bloc comunitar, din unul dintre manualele de clasa a VIII-a, în capitulul „Patriotismul și Uniunea Europeană”, aflăm că „România – țară asociată UE – a fost invitată la summitul de la Helsinki din decembrie 1999 să înceapă negocierile de aderare la UE. Acestea vor dura câțiva ani și vor avea ca rezultat alinierea legislației românești la cea europeană”, potrivit informațiilor din analiza CRJ.

Într-un alt manual, de data aceasta pentru clasa a VII-a, scris în 1999 și republicat în 2015 fără modificări elevii află că „următoarele alegeri locale și generale vor avea loc în anul 2000″ și că partidele care își vor disputa întâietatea sunt CDR, USD și PDSR.

Pe lângă aceste aspecte, în manualele de cultură civică sunt cuprinse și informații referitoare la conceptele de discriminare. În ciuda misiunii pe care o au aceste lecții, de a elimina orice comportament discriminatoriu, într-un manual de clasa a VII-a se vorbește despre „negri”, deși acesta este un termen considerat peiorativ și care conduce la discriminare.

„La pagina 61 (Fig. 17), descoperim, abia inteligibilă, o fotografie cu tema relevantă pentru discriminarea persoanelor de culoare în Statele Unite. Subtitrată fără atenție la termenii derogativi, „Negri linșați în sudul Statelor Unite, între cele două războaie mondiale”, fotografia reprezintă două persoane de culoare spânzurate în timpul unei manifestații „pro-albe” – generând, de facto, o explicație imagistică puternică (de dincolo de laconismul explicației) noțiunii de rasism”, potrivit analizei CRJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum va fi vremea până la începutul lunii august?
×