Primul concurs de frumusețe din lume pentru albinoși a avut loc în Kenya, pentru a ajuta la combaterea persecuțiilor cu care aceștia se confruntă în Africa de Est. Competiția numită „Frumusețe dincolo de piele" a fost organizată la Nairobi, iar înscriși în concurs au fost 10 femei și 10 bărbați cu albinism, boala care se manifestă prin lipsa pigmentului din piele, păr și ochi, care au defilat în fața unui public de aproximativ 1000 de persoane. Evenimentul a fost și o ocazie cu care comunitatea celor care suferă de această boală a transmis către guvernul din Kenya o petiție prin care a solicitat protecție sporită față de prejudecățille cu care se confruntă.
Participanții s-au îmbrăcat în militari, chelneri sau ofițeri de poliție pentru a dovedi, astfel, că pot lua parte la toate aspectele societății. În țări precum Kenya, Tanzania, Burundi și Malawi albinoșii sunt persecutați și ostracizați, întrucât comunităților le este frică de ei. În Kenya, de exemplu, albinoșii sunt priviți ca niște oameni blestemați, iar bandele de traficanți de carne vie îi „vânează” pentru a vinde vracilor părți din corpul lor, infracțiuni alimentate de superstițiile potrivit cărora acestea aduc bunăstarea, fericirea și norocul. Un mit foarte răspândit în această zonă este acela potrivit căruia oasele lor conțin aur care poate fi extras prin drenaj.
În plus, femeile care suferă de această boală sunt și mai expuse riscurilor, mai ales din punct de vedere sexual, din cauza ideii că raportul sexual cu o persoană care suferă de albinism poate vindeca SIDA. Potrivit un raport al Amnesty International, cel puțin 69 de crime asociate cu albinoși au fost înregistrate doar în Malawi în 2014. În 2015, 35 de albinoși au fost evacuați din orașele situate în apropierea graniței dintre Kenya și Tanzania, după o escaladare a ritualurilor de sacrificare a acestor persoane, fenomen care se pare că a fost corelat cu speranța politicienilor locali de a câștiga alegerile.
Isaac Mwaura, primul parlamentar albinos ales în Kenya, a declarat că „vine vremea în care îi vom vedea pe oamenii cu albinism lucrând în armată și în forțele de poliție. Aceasta este o adevărată provocare pentru atingerea incluziunii lor sociale, indiferent de diferența de culoare a pielii. Putem spune că oamenii cu dizabilități sunt oameni frumoși. Putem folosi cuvintele ‘frumoasă’, ‘chipeș’ și ‘albinos’ în aceeași societate”.