Prima pagină » Știri externe » Donald Trump, al cincilea președinte SUA care câștigă alegerile cu mai puține voturi decât adversarul

Donald Trump, al cincilea președinte SUA care câștigă alegerile cu mai puține voturi decât adversarul

Donald Trump, al cincilea președinte SUA care câștigă alegerile cu mai puține voturi decât adversarul
Hillary Clinton a pierdut alegerile deși a obținut mai multe voturi din partea alegătorilor americani decât Donald Trump, arată datele după numărătoarea a 92% din voturi, diferența fiind de aproximativ 185.000 de voturi în favoarea pierzătoarei. Este a cincea oară în istoria SUA când are loc o astfel de situație, cea mai recentă fiind în 2000, când democratul Al Gore a pierdut în fața lui George W. Bush, deși avea peste 500.000 de voturi avans față de republican. Sistemul de vot american se bazează se bazează însă pe voturile electorale, nu direct pe voturile cetățenilor, fiecare stat având alocat un anumit număr de astfel de electori, corespunzător cu numărul de locuri din Congresul SUA - 435 în Cameră, 100 în Senat și 3 pentru Districtul Columbia. Candidatul care câștigă cele mai multe voturi într-un stat ia toate voturile electorale din statul respectiv și îl câștigă.

Cu 92% din totalul voturilor numărate, Donald Trump este în poziția de al cincilea președinte al SUA care pierde la numărul de voturi exprimate de alegători, dar care este câștigătorul alegerilor.

Hillary Clinton are la acest moment un avans de aproape 200.000 de voturi în fața lui Trump, deși a pierdut ireversibil alegerile, voturile electorale fiind în defavoarea sa.

Este a cincea oară în istoria SUA când un președinte este ales cu mai puținne voturi populare decât adversarul său. În 1824 John Quincy Adams a câștigat alegerile cu aproximativ 38.000 de voturi mai puțin decât adversarul său; în 1876 Rutherford Hayes a fost ales președinte cu peste 250.000 de voturi mai puțin decât contracandidatul său; în 1888 Benjamin Harrison a ajuns președinte cu peste 94.000 de voturi mai puțin decât adversarul său.

Cea mai recentă situație de acest fel s-a înregistrat în 2000, când democratul Al Gore a pierdut alegerile în fața lui George W. Bush, deși obținuse peste 540.000 de voturi mai mult decât republicanul.

Situațiile de acest fel sunt posibile din cauza sistemului electoral american, care funcționează pe baza voturilor electorale, ale electorilor federali. Fiecare stat american are alocat un anumit număr de electori, în funcție de mărimea populației și respectiv de numărul de locuri alocat în Congres – în total 435 în Cameră și 100 în Senat, plus 3 electori pentru Districtul Columbia, adică 538 de voturi electorale la nivelul SUA. Candidatul care obține primul 270 de de voturi electorale câștigă alegerile.

Indiferent că la nivelul unui stat un candidat câștigă alegerile la mustață, cu câteva mii de voturi, sau cu un avans de sute de mii de voturi, numărul voturilor electorale câștigate la nivelul acelui stat este același, cel alocat pe baza algoritmului reprezentativității la nivel de Congres. Astfel, se ajunge în situația ca numărul voturilor populare obținute de un candidat să nu fie suficient pentru a câștiga alegerile, pentru că adversarul poate câștiga cu un avantaj mai mic de voturi un stat care are alocat un număr mai mare de voturi electorale.

Citește și