Klaus Iohannis a declarat, în cadrul evenimentului „Gala Topului Național al Firmelor, 2016″, că „ocuparea forței de muncă și salarizarea se îmbunătățesc progresiv” în contextul în care „rata șomajului a scăzut către 6%, iar economia a creat, în ultimul an, peste 160.000 de locuri de muncă, în timp ce câștigul salarial real a crescut cu circa 15% pe primele 9 luni”.
Cu toate acestea, Iohannis a atras atenția că există „multe aspecte ale mediului de afaceri românesc care trebuie îmbunătățite”, referindu-se la latura administrativă și birocratică a interacțiunii dintre mediul de afaceri și stat. În acest sens, Iohannis a subliniat că „încă avem probleme considerabile cu evaziunea fiscală” și că „România are nevoie să fie predictibilă din punct de vedere economic în planul fiscal bugetar și al stabilității macroeconomice”.
„În această privință, statul și mediul de afaceri trebuie să înțeleagă deopotrivă riscurile perpetuării acestui cerc vicios. Este evident că tuturor le va fi mai bine dacă statul și mediul de afaceri vor interacționa onest unul cu celălalt atunci când ambii își îndeplinesc la timp obligațile ce le revin. Știu că mediul de afaceri își dorește predictibilitate. În lumea de azi, predictibilitatea este unul dintre cele mai valoroase active economice”, a spus Iohannis.
Totodată, șeful statului a precizat că „România are nevoie de politici economice responsabile, de echilibre sănătoase și de prudență”, dar și de continuarea reformelor în planul economei reale. În plus, Iohannis a menționat două obiective majore pe care România ar trebui să le aibă în vedere, respectiv „modernizarea și extinderea infrastructurii concomitent cu îmbunătățirea calității mediului de afaceri și reducerea evaziunii fiscale”.
„Doresc să vă asigur și să îi asigur pe români că voi discuta despre aceste obiective concrete când va veni momentul să îl desemnez pe viitorul prim-ministru al României. Interesul onest pentru dezvoltarea sănătoasă a României trebuie să fie reperul acțiunii politice și a oricărei majorități electorale”, a mai spus Iohannis.
Mai mult, Iohannis a precizat că România se află într-o situație paradoxală în condițiile în care „oamenii de afaceri au devenit sceptici în legătură cu politicienii”, iar, „pe de altă parte, performanța economică necesită încredere în politicile guvernamentale”.
„Avem cu toții datoria de a reclădi această legătură bazată pe încredere, transparență și onestitate între politică șii afaceri, între stat și economie (…) Firmele autohtone și capitalul extern se pot consolida reciproc și pot genera împreună performanțe și prosperitate”, a conchis Iohannis.