The Guardian contestă legislația UE privind mediul, dând exemplu Dunărea: „E poluată de pesticide și deșeuri farmaceutice”

The Guardian contestă legislația UE privind mediul, dând exemplu Dunărea: E poluată de pesticide și deșeuri farmaceutice
Publicat: 14/11/2016, 17:04
Actualizat: 27/03/2019, 07:36

„În presă apar imagini triste, deoarece mostrele prelevate din Dunăre, din pești și din păsări constată prezența unor doze mari de plastic”, declară Gabor Farkass, directorul Asociației ungare pentru Materiale Plastice, denunțând atitudinea nepăsătoare a autorităților față de reciclare.

„După ce a supraviețuit zeci de ani poluării industriale masive în perioada comunistă, statutul ecologic al Dunării s-a îmbunătățit semnificativ. Dar se conturează amenințări din partea unor noi surse de poluare pentru fluviul aflat pe primul loc în lume din punctul de vedere al numărului mare de țări străbătute”, notează cotidianul The Guardian.

Dunărea se confruntă cu intensificarea poluării cu particule de plastic, cu pesticide și deșeuri farmaceutice. Dar probabil cea mai mare dificultate este depistarea surselor acestor probleme. Cel mai recent raport al Comisiei pentru Protejarea Dunării (ICPDR) a identificat principalele 20 de substanțe care poluează Dunărea, constatând că doar șapte sunt raportate la nivel oficial.

„Asistăm la o lipsă masivă de informații despre tipurile de substanțe poluante transferate în Dunăre de entități industriale”, atrage atenția Adam Kovacs, expert tehnic pentru controlul asupra polurării la Comisia pentru Protejarea Dunării (ICPDR). El acuză că legislația Uniunii Europene este desuetă.

Una dintre noile surse de poluare sunt particulele de plastic, acestea afectând peștii și larvele, care le confundă cu mâncarea. Un studiu efectuat anul trecut în Austria a descoperit că 40 de tone de microplastice – bucăți de cel mult 5 mm – sunt transportate anual de Dunăre.

Rudiger Baunemann, directorul general al asociației PlasticsEurope, ia apărarea industriei de profil, susținând că producătorii fac tot posibilul pentru protejarea mediului. Este nedrept ca vina să le fie atribuită doar companiilor. Este „necesar un efort comun între industria de profil, autorități, ONG-uri și alte părți implicate”, spune Baunemann.

Poluarea cu plastic este doar una dintre problemele Dunării. Investiții recente în agricultură în țări riverane – precum proiectul de 500 de milioane de dolari (465 milioane euro) al producătorului de semințe Monsanto în Ungaria și România – riscă să amplifice presiunile de poluare în următorii ani. Când substanțele de fertilizare a solului ajung în Dunăre, acestea pot conduce la eutrofizare (cu efectul scăderii concentrației de oxigen), favorizând creșterea masivă a algelor și asfixierea organismelor.

Folosind finanțare europeană, Ungaria a făcut investiții masive într-o stație de epurare în Budapesta. Dar, din cauza disparităților politice și economice, astfel de proiecte de infrastructură sunt mai rare în alte țări aflate pe cursul Dunării. Criza economică din anul 2008 a blocat implementarea unui plan privind modernizarea stațiilor de epurare în toate țările riverane.

Totuși, există și semne de speranță. România, una dintre cele mai sărace țări de pe parcursul Dunării, coordonează un proiect paneuropean, DANUBIUS-RI. „Obiectivul este înțelegerea surselor, distribuției și impactului noilor surse de poluare, de genul microplasticelor, substanțelor din agricultură și din industria farmaceutică”, afirmă șeful proiectului, Adrian Stanică, citat de cotidianul The Guardian.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?