Prima pagină » Magazin » Detaliul neștiut până acum despre moartea lui Leonard Cohen

Detaliul neștiut până acum despre moartea lui Leonard Cohen

Detaliul neștiut până acum despre moartea lui Leonard Cohen
Leonard Cohen a murit în somn după ce a căzut în timpul nopții în reședința sa din Los Angeles, potrivit managerului său, citat de BBC.

Moartea muzicianului legendar Leonard Cohen la 82 de ani a fost „subită și liniștită”, a declarat Robert B Kory, managerul său.

Cohen a murit în Los Angeles luni, pe 7 noiembrie, dar vestea decesului său nu a fost făcută publică până la înmormântarea sa din Montreal, de pe 10 noiembrie.

În septembrie 2016 Leonard Cohen a oferit ultimul său interviu pentru David Remnick de la The New Yorker.

Remnick a declarat că „atunci când l-am vizitat în Los Angeles suferea de cancer, dar păstra tăcerea în privința acestei boli. Avea dureri profunde din cauza unor fracturi de compresie la coloana vertebrală și din cauza asta stătea într-un scaun medicinal de dimensiuni mari, albastru, pentru a-și ușura durerile”.

Remnick a confirmat, „era extrem de slab, poate avea în jur de 50 de kilograme, dar știa încotro se îndrepta”.

Noul album al lui Leonard Cohen ‘You Want It Darker” a fost înregistrat în sufrageria sa, în timp ce muzicianul stătea pe acel scaun medicinal.

În cadrul interviului cu Remnick, Leonard Cohen a vorbit despre înmormântarea tatălui său, pe când avea nouă ani. „Înmormântarea tatălui meu a avut loc în casă. Am coborât pe scări, sicriul se afla în sufragerie și era deschis. Era iarnă. Mă gândeam că trebuie să fie greu de săpat. M-am dus la fața locului și mi-am văzut tatăl îngropat. Apoi m-am întors și m-am dus la dulapul lui și am găsit un papion. I-am tăiat una dintre funde și am scris ceva pe ea. Cred că era un soi de rămas bun către tatăl meu și am îngropat-o în curte. Era o reacție la ritual.”

În așteptarea deznodământului, petrecându-și ultimele clipe din viață cu demnitate, Remnick remarcă faptul că Leonard Cohen era incredibil de „gracious”- amabil și condescendent.

Ultimul interviu oferit de Leonard Cohen, în discuție cu David Remnick, poate fi ascultat la link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=H4PqY-VgSsI.

Cântărețul Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani. Existau dovezi că acesta nu era în cea mai bună stare de sănătate, însă într-un an în care au murit Prince, David Bowie și producătorul trupei The Beatles, Sir George Martin, moartea bardului canadian a produs o undă de șoc.

Leonard Cohen, compozitorul și cântărețul canadian cu voce de bariton care îmbina spiritualitatea cu dragostea în cântecele sale s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, a declarat fiul său, joi: „Tatăl meu a murit liniștit în casa sa din Los Angeles,” a spus Adam Cohen într-o declarație. „A compus până în ultimul moment cu umorul său atât de particular.”

Cohen, poet recunoscut, romanciar și călugăr budist zen aspirant, a combinat muzica folk cu teme întunecate și inspirate din sexualitate, care i-au adus o sumedenie de fani la nivel mondial și l-au plasat între muzicieni precum Bob Dylan sau R.E.M.

Cohen, care declarase în trecut că s-a apucat de muzică pentru că nu-și putea câștiga existența ca poet, a devenit faimos în perioada de ascensiune a muzicii folk, în anii 1960. În timpul acelor ani, a călătorit pe marile rute ale muzicii folk alături de artiști ca Dylan, Joni Mitchell, Joan Baez și alții.

Cu mai puțin de o lună în urmă Leonard Cohen declara: „Nu sunt pregătit să mor, m-am autoironizat. Intenționez să trăiesc mult”

„Nu cred că voi putea termina acele cântece la care lucrez. Poate, cine știe? Poate voi avea energia necesară, nu știu. Dar nu îndrăznesc să mă încred în vreo strategie spritiruale. Nu îndrăznesc să fac așa ceva. Am ceva muncă de făcut. Să am grijă de afaceri. Sunt gata să mor. Sper să nu fie prea inconfortabil. Cam asta îmi asum”, mărturisea artistul, într-un interviu pentru The New Yorker.

Ulterior, în seara zilei de 13 octombrie, la sesiunea de audiție pentru noul său album, Coehn le-a spus fanilor că doar încerca să facă o afirmație filosofică care a fost prost înțelească.

„Am spus că sunt gata să mor recent și cred că am exagerat. Tot timpul m-am autoironizat. Intenționez să fiu nemuritor.”, a declarat artistul. Leonard Cohen speră să creeze după „You Want It Darker”, noul său album care va fi lansat în curând, două noi albume la care a început deja să lucreze.

Totuși el recunostea că nu se află într-o stare optimă de sănătate în ultimul timp adăugând că: „Fiul meu și fiica mea m-au susținut amândoi extrem de mult, în special în timpul recuperării. Am fost binecuvântat și sunt recunoscător că îmi sunt alături.”

În ziua în care a împlinit 82 de ani, pe 21 septembrie, legendarul Leonard Cohen a decis să le ofere fanilor săi un cadou special. A lansat o nouă piesă melancolică și tulburătoare, intitulată „You Want It Darker”.

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universității McGill, unde a câștigat premiul McNaughton pentru creație, înainte de absolvire. Și-a publicat primul volum de poezie, „Let Us Compare Mythologies” la un an după aceea, cu un succes răsunător.

Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, înregistrează o versiune a piesei „Suzanne”, care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee și astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat două concerte cu casa închisă în New York și o apariție la CBS Network, unde Cohen își interpretează cântecele și își recită poeziile.

Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia și, în 1968, lansează primul său album, „The Songs of Leonard Cohen”, un material devenit hit folk și care stârnește vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreți și textieri. Au urmat, printre altele, „Songs From a Room”(1969), „Songs of Love and Hate”(1971), „New Skin for Old Ceremony” (1974), „Death of a Ladies’ Man” (1977) și „I’m Your Man” (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor ’90 pentru a se stabili și trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr și a primit prenumele Jikan, care înseamnă „tăcere”.

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susținut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prințul Asturiei pentru Litere și cu Glenn Gould Award pentru contribuția adusă artelor.

Artistul canadian a susținut un concert la București în septembrie 2012.

Cohen a suferit de reprize de depresie de-a lungul vieții sale și uneori a încercat să le suprime în consum de alcool și droguri.

A mai publicat alte volume de poezie în perioada în care a trăit pe insula grecească Hydra, în anii 1960 și a intrat în atenția publică cu romanul său experimental „Beautiful Losers” în 1966, dar și cu primul său album, „Songs of Leonard Cohen,” în 1968.

Cu totul, Leonard Cohen a publicat peste 12 romane și cărți de poezie și a înregistrat peste 20 de albume.