„Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o anumită parte a eșichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim. Agenția Națională de Transplant a acreditat Spitalul Sfânta Maria din București în luna martie 2016, urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016, reprezentantul ANT care a întocmit întreaga documentație pentru acestui centru de transplant plămâni a fost un asistent medical de la Timișoara. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic Sfânta Maria a constatat că nu poate avea grijă de pacienții transplantați după efectuarea operației pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înființarea acestui compartiment era esențială și obligatorie pentru urmărirea post-operatorie”, a declarat Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătății consideră că este anormal ca un centru de transplant pulmonar să fie acreditat, în condițiile în care nu poate asigura îngrijirea pacientului după efectuarea operațiilor, perioada de convalescență fiind considerată etapa critică a procesului de transplant de plămâni.
„Am decis, așadar, să nu începem activitatea de transplant la nivelul acestui centru în interesul pacienților români și nu în defavoarea lor. Orgoliul medical nu trebuie pus mai presus decât interesul pacienților. Am avut o întâlnire cu Eurotransplant, am avut patru medici din Olanda, Germania, Austria și Belgia și am stabilit formarea unei comisii care să realizeze un audit în luna decembrie la Spitalul Sfânta Maria și la celălalt centru, care e cumva în competiție cu Sfânta Maria, pentru a ne asigura că avem parte de o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și recomandări pentru ca, într-un final, România să aibă un centru la standarde europene în domeniul transplantului pulmonar”, a mai spus ministrul Sănătății.
Rezultatele finale ale anchetei Corpului de Control al ministrului Sănătății urmează să fie făcute publice, cel mai probabil, la finalul săptămânii viitoare, a precizat Vlad Voiculescu.
Deoarece în România nu există nicio unitate medicală specializată, 17 pacienți români au făcut, de-a lungul timpului, transplant de plămâni la o clinică din Viena, iar costul fiecărei intervenții a fost de 120.000 de euro, sumă ce includea și transportul pacientului până în Austria și retur, suma fiind decontată în totalitate de la bugetul de stat.
Conform Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic Sfânta Ana, din București, a stabiliti inițial că o operație de transplant pulmonar va costa aproximativ 110.000 de euro, iar după ce autoritățile au cerut justificări cu privire la preț, reprezentanții spitalului au transmis o nouă estimare a costului, de aproape 80.000 de euro, dar tot fără a justifica această valoare.
În acest moment cinci români au nevoie urgentă de transplant pulmonar și se află pe lista de așteptare a clinicii din Austria.