Pompeo este reprezentantul republicanilor pentru Kansas în congresul districtului al patrulea încă din 2011. Congresmanul în vârstă de 52 de ani a fost ales în Camera Reprezentanților în 2010. Absolvent al Academiei Militare West Point și al Facultății de Drept de la Harvard, acesta a făcut parte din Comitetul permanent pentru Intelligence din Cameră și este recunoscut drept un bun colaborator al vicepreședintelui Mike Pence.
Important este că Pompeo l-a susținut pe Rubio în detrimentul lui Trump în cursa pentru alegerile primare din Partidul Republican. Inițial, Pompeo l-a susținut pe Marco Rubio drept candidat al republicanilor pentru prezidențiale, dar mai târziu l-a sprijinit pe Trump, în urma victoriei sale în alegerile primare. Primul semn, destul de timid, a venit în luna mai, atunci când purtătorul său de cuvânt a declarat că congresmanul „va susține nominalizarea Partidului Republican pentru că Hillary Clinton nu poate să fie președintele SUA”. Ulterior, acesta s-a declarat total de partea magantului: „L-am văzut luând decizii bune în viața sa de afacerist, în viața de familie, în legătură cu copiii săi, așa că sunt încântat să fiu alături de un lider care pune America pe primul loc fără niciun fel de teamă”, spunea Pompeo despre Trump în luna iulie.
Cu toate acestea, congresmanul nu s-a ferit să-l și critice pe președintele ales al SUA, iar atunci când a fost făcută publică acea înregistrare din anul 2005 Pompeo a catalogat comentariile drept „oribile, jignitoare și nejustificate”. În calitate de candidat pentru Congres în anul 2010, Pompeo a fost nevoit să-și ceară scuze personal pentru o postare pe Twitter în timpul campaniei sale, prin care era promovat un articol în care adversarul său, Raj Goyle, un democrat indo-american, era numit un „suport de turban” care ar putea fi „musulman, hindus, budist etc. cine știe”. Echipa sa de campanie a montat și bannere care îi încurajau pe alegători să „voteze în stil american”.
Republicanul este și un critic foarte vocal al acordului nuclear cu Iranul semnat de președintele Barack Obama: „Abia aștept să retrag această înțelegere dezastruoasă cu cel mai mare sponsor mondial al terorismului”, a scris acesta joi, pe Twitter, înainte ca propunerea de a deveni director CIA să fie făcută publică.
Pompeo este și membru pe viață a Asociației Naționale a Armelor din SUA, care l-a și susținut pentru candidatura în Congres, și are și o poziție fermă asupra avortului, susținând interzicerea sa cu orice preț, cu excepția situațiilor în care viața mamei este pusă în pericol. Acesta a votat a votat și împotriva reformării Legii pentru Violența Împotriva Femeii, este recunoscut pentru că s-a opus închiderii închisorii Guantanamo, iar după o vizită la închisoare, în 2013, Pompeo le-a spus prizonierilor aflați în greva foamei: „Mi se pare că mulți dintre ei s-au îngrășat.”
În 2013, congresmanul a fost extrem de criticat de democrați și de Consiliul pentru Relațiile Americano-Islamice pentru afirmațiile potrivit cărora clericii care nu îi pedepsesc aspru pe teroriștii islamiști sunt „complici” la acțiunile lor extremiste: „Atunci când cele mai devastatoare atentate teroriste care au avut loc în America în ultimii 20 de ani vin din partea unor oameni de o singură orientare religioasă și sunt executate în numele credinței, o mare răspundere revine clericilor. Tăcerea lor, însă, i-a făcut pe cei mai mulți dintre liderii islamici din America să fie complici la aceste acte”.
Înainte să se alăture Congresului, Pompeo a condus o companie de aprovizionare și distribuție petrolieră și a fost un critic articulat al eforturilor Agenției Americane pentru Protecția Mediului de a reduce emisiile de carbon.
Pentru funcția de procuror general, Trump îl propune pe Jeff Sessions
Indicii despre numirea lui Sessions ca procuror general au venit încă de joi, dintr-o declarație publică susținută de echipa de tranziție a magnatului: „Președintele ales a fost foarte impresionat de senatorul Sessions și de istoricul să fenomenal în funcția de procuror general al statului Alabama și nu este de mirare că americanii din Alabama l-au reales fără probleme”. Sessions, în vârstă de 69 de ani, a fost printre primele figuri publice din Senat care s-au declarat de partea lui Donald Trump și a devenit rapid cunoscut pentru viziunea sa destul de rigidă referitoare la imigranți, mai ales că, de-a lungul carierei sale, a fost vizat și de acuzații de rasism. În 1986, foști colegi de-ai săi au dezvăluit că a făcut glume pe seama Ku Klux Klan, spunând că ei erau „OK până să învețe cum se fumează marijuana”.
Alegerea lui Sessions și a lui Pompeo vine după ce Trump a hotărât și să-l numească în poziția de consilier pentru securitate națională pe locotenentul în Michael T. Flynn. În același timp, proaspătul președinte al SUA apelează și la ajutorul lui Mitt Romney, o figură politică extrem de cunoscută pentru că el a fost cel care a personificat rezistența împotriva lui Trump în rândul republicanilor. Trump ar avea planificată pentru acest weekend o întrevedere cu Romney pentru a discuta dacă acesta ar trebui să fie candidat pentru funcția de secretar de stat, au declarat surse oficiale pentru Reuters.
Trump a selectat deja o listă extinsă de potențiali candidați pentru cele mai înalte funcții diplomatice din stat, iar printre numele vehiculate se află și cel al fostului primar al orașului New York, Rudy Giuliani, fostul ambasador al Statelor Unite la ONU, John Bolton, senatorul de Tennessee, Bob Corker, și guvernatorul din Carolina de Sud, Nikki Haley. Toți s-au întâlnit joi cu Trump.
Fost star de reality show, Trump a demnostrat o preferință pentru păstrarea suspansului în ceea ce privește negocierile pentru Cabinetul său, declarând public doar că știe cine sunt „finaliștii”. La rândul său, Corker a declarat pentru CNN că se află „în cărți” pentru poziția de secretar de stat, dar că Trump ar putea să aleagă pe cineva care i-a fost mai apropiat în timpul campaniei prezidențiale. Joi, acesta s-a văzut la Washington cu vicepreședintele ales, Mike Pence.
Întrevederea dintre Donald Trump și Mitt Romney stă sub auspiciile revenirii la relații mai bune, după ce acesta din urmă s-a poziționat în timpul campaniei drept unul dintre cei mai aprigi critici ai miliardarului. În martie, Romney l-a numit pe Trump „un fals, un impostor” și i-a îndemnat pe republicani să voteze cu oricine altcineva în afară de el. În schimb, Trump s-a folosit de o retorică destul de dură pentru a-l pune la punct pe Romney, catalogându-l drept un eșec din cauza faptului că a irosit, în 2012, șansa de a ajunge la Casa Albă, întrucât nu l-a putut înfrânge pe candidatul Partidului Democrat, Barack Obama.
Sursele citate de Reuters afirmă că în cadrul întrevederii vor avea loc discuții pe teme foarte vaste și că și subiectul ocupării unui post de secretar de stat este pe agendă, arătând că, din informațiile pe care le dețin, întâlnirea urmează să aibă loc duminică. Întrebată despre această reuniune, consiliera șefă a lui Trump, Kellyanne Conway , a sugerat că încă se lucrează la acest aspect.
„Cred că e un lucru bun faptul că președintele ales se întâlnește cu oameni precum domnul Romney”, a precizat senatorul de Alabama, Jeff Sessions, unul dintre confidenții magnatului și un potențial candidat pentru funcția de secretar al Apărării. Acesta nu a fost, însă, deloc convins că Romney va primi funcția: „Sunt mulți oameni talentați cu care președintele are nevoie să păstreze relații bune. Și cred că Mitt Romney ar fi capabil să facă și multe alte lucruri. Cu siguranță, însă, el va fi unul dintre cei evaluați. Donald Trump va lua decizia”, a adăugat Sessions.