„Pe baza probelor adunate până în acest moment, estimăm că președintele a jucat un rol considerabil în calitate de complice în cadrul a numeroase capete de acuzare implicând trei persoane”, a declarat coordonatorul anchetei, Lee Young-Ryeol, anunțând inculparea oficială a trei suspecți în acest dosar. În schimb, șeful statului nu poate fi inculpat ținând cont de imunitatea acordată de Constituție.
Printre inculpați se numără prietena președintei sud-coreene și un consilier prezidențial. Amica președintei, Choi Soon-sil, și fostul consilier prezidențial An Chong-bum sunt inculpați pentru abuz de putere pentru exercitarea de presiuni asupra unor mari întreprinderi industriale pentru ca acestea să contribuie la finanțarea a două fundații.
Zeci de mii de manifestanți s-au reunit sâmbătă la Seul, pentru cea de-a patra oară în ultimele săptămâni, pentru a cere demisia președintei sud-coreene Park Geun-Hye, care este implicată într-un scandal de corupție, relatează TV5 Monde.
În cadrul acestor proteste, cele mai importante din Coreea de Sud începând cu anii ’80, s-au adunat săptămâna trecută un milion de persoane în toată țara, potrivit organizatorilor, care se așteaptă ca sâmbătă să se adune 500.000 de persoane la Seul și zeci de mii în alte orașe.
Poliția susține însă că numărul protestatarilor va fi de 10 ori mai mic decât cel prezentat de organizatori.
Choi Soon-Sil, o apropiată a președintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică și pentru a solicita donații de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă și abuz de putere.
Acesta este cel mai amplu protest din ultimele trei decenii în Coreea de Sud, după înlăturarea dictaturii militare. În vara anului 1987, timp de mai multe săptămâni, milioane de persoane au ieșit la Seul și în alte orașe pentru a cere guvernului militar din perioada respectivă să organizeze alegeri prezidențiale libere.