Mai multe focare de gripă aviară există în Ungaria, cel mai apropiat focar de gripă aviară fiind situat la circa 60 de kilometri de județul Arad.
„Odată ce am fost informați de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ne-am alertat, am luat măsuri speciale. Toți colegii mei au fost în teren la fermele care sunt crescătoare de găini sau de pui. Cele 5 ferme din județ au fost vizitate de către colegii mei, proprietarii au fost instruiți asupra posibilității apariției a bolii, a simptomatologiei, s-au recoltat probe din aceste ferme. Probele sunt la noi la DSVSA, la analiză, până acum nu avem probleme deosebite. Fac un apel la primăriile din județul Arad, i-am informat pe toți în scris, asupra obligativității ținerii păsărilor închise pe toată această perioadă pentru că există posibilitatea infectării acestora prin păsările sălbatice care tranzitează în acest moment județul nostru”, a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul DSVSA Arad, medicul Viorel Agud.
Medicii au insistat ca proprietarii de ferme să păstreze regulile impuse în asemenea cazuri.
„Să păstreze măsurile de biosecuritate, care sunt cele mai importante, filtru, accesul interzis al persoanelor neautorizate, al mașinilor care nu prezintă documente că au fost dezinfectate și a măsurilor generale de protecție”, a mai declarat corespondentului medicul Viorel Agud.
Și importurile de carne de pasăre din Ungaria sunt controlate.
„Verificăm la depozitele care se aprovizionează cu produse din carne din Ungaria asupra legalității documentelor sanitar veterinare însoțitoare și nu sunt probleme până în acest moment”, a mai declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad.
Cele 5 ferme de păsări din județul Arad au în medie câte 15.000 de capete fiecare.