DIICOT face verificări privind aspectele semnalate de publicația „The Sun”, care a scris că jucăriile-surpriză din interiorul ouălor Kinder ar fi fost asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, au declarat pentru Mediafax reprezentanți ai DIICOT central.
Nick Parker, jurnalistul care a făcut reportajul The Sun, a fost arestat, acuzat și judecat de autoritățile britanice în cadrul operațiunii Elveden, care vizat mituirea unor polițiști de către jurnaliști de la tabloide. Operațiunea a fost derivată din cea care a vizat compania lui Rupert Murdoch, News International, care intercepta ilegal comunicațiile pentru a spiona.
Parker a fost achitat pentru acuzațiile de mituire a unor polițiști, însă a fost condamnat la trei luni cu suspendare pentru folosirea unui telefon furat de la deputatul laburist Siobhain McDonagh, conform The Guardian. După încheierea procesului, The Sun l-a angajat la loc pe jurnalistul condamnat.
Timea Jurj a declarat, marți, corespondentului Mediafax că ziariștii britanici i-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder, pentru că în Anglia sunt foarte scumpe, și vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârșit, iar femeia a căzut în capcana lor.
„Nu e nimic adevărat din ce au scris cei de la ziarul din Anglia. A fost o înscenare, ziariștii respectivi i-au pus pe copii să stea cum vor ei, le-au zis să facă o poză și cu mine. Și din poză se vede cum copiii zâmbesc și că stau la o poză. Nici vorbă să fi lucrat și ei la asamblat ouăle Kinder sau că eu i-aș fi exploatat. Ziariștii din Anglia mi-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe și vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârșit. Am căzut în capcana lor. Și pentru că avem copii minori au venit aceste acuzații, și nu au mers la alte familii care nu au copii și fac același lucru, pentru că nu i-a interesat”, a spus Jurj.
Aceasta a spus că doar ea singură asamblează ouă Kinder acasă, iar jurnaliștii britanici au fost aduși la ea acasă de un taximetrist din Carei.
„Nu știu ce demersuri să fac acum împotriva celor de ziar, vreau doar ca viața mea să revină la normal. Sper ca ziariștii din Anglia să primească de la Dumnezeu ce merită pentru ce mi-au făcut”, a mai spus Timea Jurj.
ÎNREGISTRAREA DISCUȚIEI POATE FI ASCULTATĂ AICI
Jucăriile-surpriză ce se găsesc în interiorul ouălor Kinder, ale companiei italiene Ferrero, ar fi fost asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, la montarea pieselor participând inclusiv copii, scriau reporterii ziarului The Sun.
Copii, care au vârste de minim șase ani, ar fi fost plătiți cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză.
Familii sărace din orașul Carei, județul Satu Mare, muncesc chiar și 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenție jucăriile din plastic, toți membri familiei participând la montarea pieselor.
Știrea inițială
Potrivit jurnaliștilor britanici de investigație, tatăl unuia dintre copii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este „o muncă de sclav, dar ce altceva poți face atunci când nu ai de ales”.
Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceștia sunt plătiți cu suma de 20 de lei.
Produsele sunt confecționate de producătorul de ciocolată Ferrero și apoi transportate la o fabrică din Carei, în nord-vestul României, unde sunt vândute mai departe. Familiile sunt aprovizionate cu ouă și componente de plastic de către o firmă românească, Prolegis, un sub-contractor al Romexa SA. În momentul în care echipa de investigații a încercat să contacteze firma distribuitoare, aceștia au bocat accesul în fabrica din nordul României. La o oră după această întâmplare, un taxi a sosit la casa uneia dintre familiile angajate pentru asamblarea jucăriilor pentru a prelua de la aceștia toate materialele oferite anterior și a-i anunța că activitatea acestora s-a încheiat.
Daniel Mureșan, angajat Romexa SA, responsabil cu activitatea desfășurată în zona de nord, a insistat asupra faptului că nu avea cunoștință de externalizarea activităților firmei: „Este pentru prima dată când aflu despre acest lucru dar voi descoperi cine este responsabil, și vom încheiata colaborarea cu fabricile implicate, dacă vom descoperi că acuzațiile sunt adevărate”.
Prolegis, fabrica subcontractată de Romexp SA, a avut un câștig de aproape 600.000 de euro în 2015.
Diectorul fabricii Prolegis, Marcel Bront, a mărturisit reporterilor: „Nu externalizăm piese ale jucăriilor. Cu siguranță (jucăriile despre care vorbiți, n.red) provin din alte părți”.
Romexa SA, este o firmă care a înregistrat câștiguri de peste 4 milioane de euro, având înregistrați doar opt angajați.
O sursă care lucrează la linia de produse Kinder a declarat ziarului britanic că cei aflați la conducerea fabricii de ciocolată Ferrero nu cunosc ceea ce se petrece în România.
Ferrero a declarat anterior că garantează muncitorilor săi salariul minim pe economie și interzice utilizarea copiilor în procesul de producție.