Prima pagină » Știri externe » Turcia continuă epurările: 15.000 de oameni, suspendați din funcție după lovitura de stat eșuată

Turcia continuă epurările: 15.000 de oameni, suspendați din funcție după lovitura de stat eșuată

Turcia continuă epurările: 15.000 de oameni, suspendați din funcție după lovitura de stat eșuată
Autoritățile turce au demis alți aproximativ 15.000 de funcționari, inclusiv oficiali militari, din cadrul poliției și inspectori fiscali, iar 375 de instituții și agenții de știri au fost închise în cadrul investigațiilor privind lovitura de stat eșuată din iulie, au anunțat autoritățile prin două decrete oficiale.

Aproximativ 2.000 de membri ai forțelor armate turce, 7.600 de polițiști, 400 membri ai jandarmeriei și peste 5.000 de angajați ai unor instituții publice, inclusiv asistenți medicali, medici și ingineri, au fost demiși marți pentru presupuse legături cu organizații teroriste, potrivit Reuters.

În total, peste 125.000 de persoane au fost concediate sau suspendate după lovitura de stat eșuată. Aproximativ 36.000 de persoane au fost plasate în detenție în așteptarea procesului ca parte a anchetei privind tentativa de lovitură de stat.

Duminică, cel puțin 5.000 de persoane s-au adunat la Istanbul pentru a protesta față de măsurile de represiune adoptate de Guvernul de la Ankara asupra unor membri ai principalului partid prokurd din Turcia și a autorităților din sud-estul țării.

„Umăr la umăr împotriva fascismului”, au strigat protestatarii.

Zece membri ai formațiunii Partidul Democrat al Poporului (HDP), inclusiv liderii Selahattin Demirtas și Figen Yukseksag, au fost arestați luna aceasta în urma unor acuzații că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Mai mulți primari din sud-estul Turciei au fost de asemenea reținuți în urma unor acuzații similare de legături cu PKK.

În Turcia s-a decretat stare de urgență în urma loviturii de stat eșuate din iulie 2016, zeci de mii de persoane fiind arestate în cadrul unor măsuri de represiune pe care criticii le cataloghează ca fiind încălcări ale drepturilor omului.

Autor

Citește și