Sondajul comandat de USR și publicat cu trei săptămâni înaintea scrutinului arată că formațiunea lui Nicușor Dan se poziționează bine în percepția alegătorilor, obținând 19% dintre preferințe, lucru despre care Cristian Ghinea spune că nu este o surpriză, pentru că„USR nu umblă cu sondaje pe sub masă”.
Cu toate acestea, fostul ministrul al Fondurilor Europene spune că cercetarea a fost realizată pe o prezență scăzută la vot, așa că faptul că PSD a„câștigat” fără drept de apel, cu 40% din preferințe, este o veste extrem de tristă, România riscând să ajungă să fie condusă de o„coaliție a penalilor” PSD+ALDE. Soluția ar fi o mobilizare masivă a alegătorilor și o participare mai mare la urne, în așa fel încât să se formeze un nou Cabinet Cioloș,„susținut de o forță reformistă așa cum este USR”.
Și PNL merge, însă, tot pe mâna lui Cioloș, dar Cristian Ghinea n-ar cataloga această situație drept„prietenie politică”, ci mai degrabă o„coincidență de nume”, pentru că primii care au afirmat răspicat că îl susțin pe Cioloș atunci când„deschideai televizorul și auzeainumai cât de idioți și de trădători de țară sunt tehnocrații” au fost cei de la USR.
Cristian Ghinea și-a anunțat la finalul lui octombrie demisia din funcția de ministru al Fondurilor Europene pentru a candida pe lista USR la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale lui Cristian Ghinea:
„Este un sondaj onest, în primul rând, așa cum USB și USR au obișnuit să facă. Să nu uităm că la alegerile locale sondajul comandat de USB a fost singurul care a indicat ordinea corectă a partidelor. Ba mai mult, USR este cotat mai puțin în propriul sondaj. Deci USR nu umblă cu sondaje pe sub masă, am spus cine l-a făcut, cine l-a plătit… (…) Nu știu exact cât costă, în jurul a 10.000 de euro.”
„Haideți să fac și eu apel la celelalte partide, să publice câți bani au strâns, cum. USR a fost singurul partid care a publicat câți bani a strâns și de la cine.”
„Eu sper să evităm un nou război al sondajelor între USR și PNL. Am văzut că și ei au publicat imediat un sondaj ‘pe surse’. Sondajele nu se publică pe surse. (….) Sondajul real care a respectat ordinea partidelor a fost cel comandat de USB.”
„N-aș spune că e prietenie politică, este o coincidență de nume, dacă vreți. Ambele partide susțin Cioloș pentru că mandatul Guvernului a fost unul de succes, sunt cel mai în măsură să spun asta. (…) Astă vară, când aveam impresia că dacă deschidem televizorul auzim numai cât de idioți și de trădători de țară sunt tehnocrații, primii care au ieșit să spună ‘voi faceți o treabă bună’ au fost cei de la USR, prin Nicușor Dan, prin Clotilde Armand. Apoi s-au trezit și cei de la PNL că s-au înamorat de Cioloș.”
„Ce face PNL este o încercare a confisca imaginea lui Cioloș. Bun, o confiști, o confiști, dar măcar respectă imaginea omului. (…) Eu, personal, când am văzut prima dată afișul am zis ‘uite ce mizerie face PSD-ul’.”
„Sunt două vești pe care le arată acest sondaj: vestea foarte bună este că USR este pe creștere, că oamenii apreciază partidul cu oameni noi, curați…”
„Avem o problemă de notorietate în anumite județe. Oamenii trebuie să afle că există USR, de asta ne concetrăm mult pe partea de online, dar și mergem printre oameni, vorbim cu ei.”
„Am spus-o, USR va fi surpriza acestor alegeri, pentru mine nu este o surpriză acest sondaj. Vestea proastă este că PSD-ul are 40%, Doamne ferește, dacă rămâne această prezență la vot, dacă oamenii nu se mobilizează, o să avem un guvern de penali PSD+ALDE, pentru că asta se prefigurează. (…) ALDE în sine este un partid creat pentru a strânge penalii de la PNL. ALDE în sine este un tomberon folosit de PNL pentru a strânge penalii lor. Deci avem o coaliție a penalilor.”
„Au televiziuni de partea lor, televiziuni pe care le țin cu bani furați, avem destule indicii despre ce au făcut oamenii ăștia. Avem un peisaj media complet toxic la nivel de TV, CNA nu mai exsită ca să mențină o linie de decență, și nu putem să pretindem oamenilor care stau seară de seară la televizor să reziste. Pur și simplu unii cred această otravă care li se servește prin mass-media.”
„Eu am fost surprins când am văzut un sondaj în care încrederea în Cioloș este de 40%. Faptul că oamenii cred în proporție de 40% că premierul Cioloș a făcut o treabă bună, m-a surprins.”
„Partidele politice nu au respectat pactul care a fost subînțeles după Colectiv. În programul de guvernare prezentat de Cioloș este acolo o frază ‘partidele vor folosi acest răgaz pentru a se apropia de oameni și pentru a schimba modul de a se face politică’. Iar partidele nu au făcut acest lucru. (…) Suntem în același punct în care eram și înainte de Colectiv, trebuie sa facem apel la oameni să iasă la vot, pentru că altfel iar ne mănâncă PSD-ul.”
„Noi suntem oameni noi în politică, nu aveam cum să facem în patru luni un partid care să concureze cu PSD-ul, care a furat timp de peste 20 de ani, a dat slujbe la stat… trebuie să facem puțin mai mult.”
„A fost o decizie treptată, în primul rând a fost decizia de a renunța la viața mea de dinainte. (…) Când am primit telefonul de la Dacian Cioloș care căuta oameni pentru cancelarie, evident că viața mea s-a schimbat. Îl știam dinainte pe Cioloș ca o relație dintre organizație și oficial.”
„Acolo a fost primul pas, acolo m-am ocupat de pachetul anti-sărăcie, m-am ocupat apoi de Comisia de Tăiat Hârtii, copiată de PSD greșit, noi o facem bine și cu cap. (…) Vâzând cât de stupizi sunt oficialii români, cât de prost arată din interior, atunci mi-a dat seama că e important să fii tu acolo, să iei decizia. (…) Mi-am dat seama că toate schimbările trebuie să continue, așa că atunci a fost momentul în care mi-am dat seama că trebuie să fac pasul următor. Și a venit Nicușor Dan și a spus ‘faceți treabă bună, noi vă susținem’.”
„Birocrația noastră așa se vede, ca printr-un tunel. Acolo trebuie să fie cineva care să știe despre ce este vorba și să depună efort. Nu vă spun că acolo toată lumea era cu ‘nu’ în brațe. Până l-am convins pe premierul Cioloș că trebuie o ordonanță de urgență masivă pentru așa ceva, a durat ceva. (…) Așa funcționează, starea statului român este absolut deplorabilă.”
„În cazul școlilor și grădinițelor cu toalete în curte există bani europeni alocați pentru asta, trebuie doar făcute aplicații, proiecte. (…) Am lansat acest program prin care oameni de la minister să scrie proiectele pentru comunitățile sărace. Știți care a fost reacția PSD? Au zis ‘nu lucrați cu ăștia, astea sunt mofturi tehnocrate!’.(…) Sun fonduri europene enorm de multe pentru așa ceva… pe de altă parte au fost cei care spun ‘e prea greu, de ce să-mi bat eu capul cu asta?’.”
„S-au încercat intervenții și la mine, dar au văzut că nu merge și au renunțat. (…) Știți că au fost PSD-iști care mi-au dat mesaje că le pare rău că am plecat, că eu măcar îmi asumam decizii. Nu spun cine sunt, că îi dau ăia afară din partid.”
„De fapt, bătălia dintre PSD și PNL și mă refer aici la două instrumente dragi pentru doi foști miniștri, Elena Udrea și Liviu Dragnea, cu Planul Național pentru Dezvoltare Locală – este programul inventat de Dragnea prin care el dădea bani primarilor efectiv din burtă. (…) Au creat acest instrument, iar acum bătălia pe PNL și PSD este pe cine punem pixul ca să semneze. USR spune că unificăm banii din național cu cei europeni, să nu mai avem două găleți.”
„Nu poți să iei un Trabant care merge, să zici că mergi undeva unde ar merge un Mercedes și să-l și depanezi în același timp. Dacă Dacian Cioloș va mai avea un guvern, Guvernl Cioloș 2, susținut de o forță reformistă cum este USR, aceste lucruri vor putea fi posibile.”
„Noi discutăm doar cu Dacian Cioloș. Dacian Cioloș este o personalitate a României care va putea sta la masă cu PNL, cu USR, totul este transparent. Noi nu vrem să facem alianțe cum făcea Oprea, cu punga de bani la parlamentari.”
Locuri în Guvern?
„Se aplică același lucru. USR nu bagă pe gât Guvernului oameni pentru posturi, dacă domnul Cioloș găsește profesioniști pentru a ocupa aceste funcții, cu tot dragul. Cred că domnul Cioloș are foarte bune informații referitoare la cine ar putea ocupa aceste locuri. Nu uitați că nu am venit singur să candidez. Alături de mine au venit Cătălin Drulă, Dan Barna, sunt oameni care știu cum merg lucrurile.”
„Din partea mea a fost șocul de a constata faptul că nu putem să debirocratizăm, să scăpăm de hârtii în România. Mi-ar fi plăcut și mie să spun să dăm o ordonanță de urgență să zicem să nu se mai plimbe oamenii cu o hârtie dintr-o parte în alta. (…) Ca să înțeleagă oamenii, bazele de date sunt varză, nu pot comunica una cu cealaltă. (…) Ăsta a fost primul șoc. La ministerul Fondurilor am văzut și câți bani a luat domnul Ghiță din fonduri europene. De partea domnului Ghiță a făcut o obsesie, pentru că s-a obișnuit să pună paparazzi pe urmele oamenilor. (…) El se crede un fel de capo di tutti capi, obișnuit să primească tot ce dorește. Eu i-am spus ‘hai sictir’. Nu vă închipuiți că Ghiță e așa un privat inocent. Are oameni bine plasați în ministere (…) Într-un fel e clar că am deranjat și asta îmi confirmă că am făcut o treabă bună.”
„Cu România Curată este o obsesie a doamnei Alina Mungiu-Pippidi, care semnează în fiecare săptămână articole sub pseudonim, cu dezvăluiri la adresa mea. (…) Mizeria de pe România Curată începe spunând ‘singurul contract atribuit de Cristian Ghinea’. E o prostie, nici nu trebuie să citești mai departe, am deblocat sute de contracte, printre ele și cel de la Big Data, cu fondurile pentru SRI. (…) Este o dezbatere interesantă, SRI trebuie supravegheat, să vedem ce face SRI-ul cu banii. Nu Ministerul Fondurilor Europene controlează ce face SRI, asta face Parlamentul, asta face Ghiță, membru în Comisia de Control a SRI.”