Studiu: 50% din copiii aflați în centre de plasament au fost separați de frații lor

Publicat: 28/11/2016, 12:29
Actualizat: 29/03/2019, 10:57

Conform studiului realizat de Asociația SOS „Salvați Satele Copiilor”, între anii 2010 și 2014, 1.250 de copii au fost abandonați în unitățile sanitare, iar peste 11.000 de copii au fost abuzați, neglijați sau exploatați și au ajuns în atenția Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copiilor (DGASPC).

Pentru 25% dintre aceștia s-a dispus măsura plasamentului, ceea ce înseamnă că peste 3.000 de copii au intrat anual în sistemul de protecție a statului in ultimii cinci ani.

La finele anului 2014, în România existau aproximativ 58.000 de copii lipsiți temporar sau definitiv de ocrotirea părintească. Dintre aceștia, 30% sunt plasați în familia extinsă sau alte familii, 33% sunt plasați la asistenți maternali, iar restul în servicii de tip rezidențial.

,,În viață există două sentimente care ne paralizează – frica și dorul. Acești copii, în afară de drama pe care o trăiesc fiind abandonați, sunt expuși de statul român la o nouă dramă, aceea a despărțirii de frați. Aproape jumătate dintre copiii aflați în plasament au cel puțin un frate, iar de multe ori nici măcar nu își cunosc fratele sau sora sau nici nu știu că mai au un frate”, a declarat Mihai Neguț, președintele SOS Salvați Satele Copiilor.

Studiul arată că 45,4% dintre cei aflați în plasament au cel puțin un frate în sistemul de protecție, această pondere variind între 30,4% în cazul DGASPC Sector 4 din București și 54,8% în cazul DGASPC Sibiu.

,,Aproximativ 23% din totalul copiilor cu măsură de protecție au un singur frate în sistem, 11% au 2 frați, iar 11% au 3 sau mai mulți frați în îngrijirea statului. Din totalul copiilor care au frați în sistemul de protecție, jumătate se află în plasament împreună cu toți frații lor, 33% sunt separați total de frații lor, iar 17% se află în plasament împreună doar cu unul dintre frați. Avem dificultăți la nivelul asistentului maternal, mai exact, avem probleme la numărul de copii acceptați de un asistent maternal. Legiuitorul nu s-a aplecat asupra acestui aspect, deși în sistem avem grupuri formate chiar și din 9 frați”, a explicat Alexandru Toth, autorul acestui studiu.

Concluziile studiului arată că este necesară creșterea eficienței și eficacității sistemului de servicii de îngrijire de tip familial, prin crearea unei rețele de asistență maternală specializată pe anumite categorii, cum ar fi copiii foarte mici, cu vârste de până la 3 ani sau copii cu dizabilități. De asemenea, recomandă închiderea tuturor instituțiilor de plasament de tip clasic și înființarea de case de tip familial și apartamente. În plus, ar trebui ca autoritățile să investească în formarea de asistenți maternali care să poată prelua grupuri de 2 sau 3 frați. Cel mai important, însă, explică autorii studiului, este ca bugetul alocat de stat pentru îngrijirea copiilor aflați în centrele de plasament să fie majorat, astfel încât, pe de o parte, salariile să fie suficient de mari pentru a atrage și menține specialiștii în domeniu, iar pe de altă parte să motiveze asistenții maternali să primească în îngrijire mai mulți copii.

Cercetarea a fost efectuată la centre de plasament sau case de tip maternal din județele Arad, Bacău, Cluj, Constanța, Ialomița, Mehedinți, Sibiu și Sectorul 4 din București, fiind incluși 7.074 de minori, de toate vârstele, dar și discuții cu specialiști din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copiilor, interviuri cu reprezentanți ai Organizațiilor Nonguvernamentale care se ocupă cu protecția copiilor și întâlniri cu părinți care au mai mulți copii dați în plasament.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină