Procesul de ieșire din UE „poate fi oprit dacă poporul britanic decide acest lucru după ce își va da seama ce înseamnă analizând raportul costuri-beneficii”, a declarat fostul premier laburist.
„Votul care a decis ieșirea din UE a fost ca și cum ai accepta un schimb de locuințe fără a vedea cealaltă casă”, a adăugat Blair, explicând că „grupuri de presă puternice orientate doctrinar spre dreapta au oferit susținere platformei pro-Brexit”.
La sfârșitul lunii octombrie, Tony Blair afirma că cetățenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă șansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privința apartenenței țării la Uniunea Europeană. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetățenilor, pentru a se stabili care sunt condițiile ieșirii din Blocul comunitar. Politicianul laburist, care a sugerat recent că ar intenționa să devină din nou prim-ministru, consideră că acordul UE-Marea Britanie pe tema Brexit trebuie aprobat în Parlament, prin alegeri parlamentare anticipate ori printr-un nou referendum. „Dacă vrem să menținem accesul la piața unică a Uniunii Europene, vor apărea diverse obligații care ne vor fi impuse, privind libertatea de circulație, obligații juridice… Atunci vom pune următoarea problemă: libertățile de care ne vom bucura sunt atât de substanțiale încât chiar vrem să părăsim Uniunea Europeană? O altă posibilitate este să avem o formă mai dificilă de Brexit, să părăsim definitiv piața comună, iar atunci trebuie să calculăm problemele, dificultățile, formele de restructurare economică și socială necesare pentru a avea succes în această situație”, explica Tony Blair în octombrie. „Dacă va deveni clar fie că acesta este un acord care nu merită aprobat sau unul care va avea implicații serioase, oamenii ar putea decide că nu îl vor; vor trebui să existe modalități, fie prin Parlament, fie prin alegeri anticipate, posibil printr-un nou referendum, în care oamenii să își exprime punctele de vedere”, a subliniat Blair.
Tabăra favorabilă Brexit a obținut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar mulți lideri politici și analiști au atras atenția că mulți alegători nu au știut ce presupune ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.