„În calitate de deputat am sesizat eu prin instanță CCR cu privire la neconstituționalitatea legii 208/2016 (…) Legea trebuie urgent verificată de CCR pentru că în cazul în care excepția de neconstituțioalitate ridicată de mine va avea câștig de cauză la CCR, alegerile vor fi anulate și va fi modificată legea astfel încât articolele pe care le sesizăm să fie în conformitate cu aspectele de legalitate”, a declarat președintele executiv al PMP Eugen Tomac.
Eugen Tomac a afirmat că Institutul „Frații Golescu” a atacat în instanță Hotărârea 8/2016 a AEP cu privire la Registrul electoral al românilor de peste hotare și la solicitarea acestuia a venit în proces, ridicând excepția de neconstituționalitate cu privire la norma de reprezentare a cetățenilor români care locuiesc peste hotare.
Curtea de Apel București a admis, joi, solicitarea sa de ridicare a excepției de neconstituționalitate și a sesizat Curtea Constituțională, a precizat Tomac.
„Nu a existat niciun fel de fundamentare cu privire la mandatele pe care legiuitorul, respectiv Comisia de cod electoral patronată de PNL și PSD, a stabilit numărul de mandate pentru cetățenii români din străinătate, în condițiile în care peste hotare, conform statisticilor oficiale ale statului român, în urma recensământului, aveam în evidență peste 727.540 de cetățeni români. Dacă s-ar fi ținut cont de art. 5 alin 1 și 2 cu privire la norma de reprezentare – pentru alegerea Camerei Deputaților, aceasta este de 73.000 de locuitori pentru un deputat și 168.000 pentru un senator – la această cifră pe care o avem în evidențele statului român, în urma recensământului din 2011, în mod clar numărul parlamentarilor trebuia să fie mult mai mare”, a susținut deputatul PMP.