„Atacurile declanșate recent în spațiul public asupra Agenției Naționale de Transplant și asupra activității de transplant au drept consecință faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală, declarat la Satu Mare, în urmă cu o zi, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să își dea acordul de teamă să nu fie implicat în scadalul mediatic la care asistă. În aceste condiții, dorim să subliniem că controlul asupra activității de transplant este necesar și erorile trebuie corectate prompt atunci când sunt dovedite. Mediatizarea excesivă a unei situații neclarificate până la capăt, în lipsa tuturor informațiilor de care avem nevoie, afirmații uneori denigratoare, calomnioase la adresa unor persoane din activitatea de transplant sunt de natură să inducă în rândul pacienților, a celor aflați pe listele de așteptare precum și a pacienților transplantați, care sunt urmăriți tardiv în continuare, în general. Aceasta va atrage dificultăți în obținerea consimțământului de donare, o scădere a activității de transplant și creșterea mortalității în rândul celor care așteaptă să fie transplantați”, a declarat luni, într-o conferință de presă, Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.
Coordonatorul programului de transplant din cadrul Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota, a precizat că medicul decide care pacient va fi transplantat în funcție de compatibilitatea imunologică, neexistând o ordine pe lista de așteptare.
„În momentul în care avem răspunsuri favorabile de la pacienți din mai multe centre privind compatibilitatea, prioritate au centrele regionale, cele dinvecinătatea donatorului, cel puțin în cazul rinichilor. Echipa de transplant alege primitorul în funcție de cine este apt la ora respectivă, că poate un pacient este compatibil, dar are gripă atunci și nu poate face operația. Nu există ordine pe lista de așteptare, ci doar o înșiruire de coduri, iar alegerea se face în funcție de compatibilitatea imunologică. Consiliul Științific este cel care stabilește prioritizarea organelor, specialiștii pe fiecare domenii sunt consultați în momentul în care apare un donator și aceștia iau decizia care e cea mai bună din punctul lor de vedere”, a declarat Victor Zota, coordonator al programului de transplant din cadrul Agenției Naționale de Transplant.
Pe de altă parte, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a avertizat asupra faptului că din ce în ce mai mulți români se tem să accepte donarea.
„Suntem într-o situație disperată pentru că nu mai avem donatori și tot mai mulți se tem să mai accepte donarea. Ministerul Sănătății nu a susținut de-a lungul timpului în mod coerent activitatea noastră. Echipa mea pleacă noaptea, pe ploaie, pe zăpadă, ca să recolteze organe. Criteriile care presupun efectuarea transplantului sunt cele medicale, nu cele sociale. Cum să mai faci transplant fără donatori? De ce suntem noi, doctorii, mai blamabili decât sistemul care ne produce? Dacă suntem vinovați, împușcați-ne! Ministerul Sănătății are din ce în ce mai puțini doctori, dar face control, cum poate să facă asta? M-am întrebat, poate că se schimbă generațiile și nu mai e locul nostru aici. Dacă e așa, atunci nu acesta este modul în care ar trebui să se facăschimbul de generații, să se șteargă tot ceea ce am făcut până acum”, a declarat șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Mihai Lucan.
Ministrul Sănătății a anunțat, sâmbătă, că verificările Corpului de Control la Agenția Națională de Transplant au fost finalizate, fiind descoperite nereguli „grave”, echipa de control constatând că procedurile și criteriile de transplant nu există.
„Nu există o listă de așteptare la nivel național pentru fiecare organ. Pacienții de pe listele de aștepare nu beneficiză întotdeauna de șanse reale. Nu există proceduri clare pentru contactarea pacienților beneficiari”, a declarat ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul a dat exemplul unui centru de transplant unde s-au făcut 120 de transplanturi într-un an, mai mult de jumătate dintre pacienții beneficiari fiind înscriși pe liste în același an. Aceștia au beneficiat de transplant deși pe lista de așteptare existau pacienți înscriși în anul 2005.
Vlad Voiculescu a anunțat că a sesizat organele abilitate în acest caz.