„Nu am închis deocamdată cartea UE, însă tabloul actual nu ne permite să avem așteptări optimiste”, a declarat Erdogan în cadrul unui discurs la Istanbul.
„Există pentru Turcia foarte multe alternative” la UE, a adăugat el.
Parlamentul European a aprobat, joia trecută, o rezoluție cu caracter neobligatoriu prin care se cerea înghețarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, ca urmare a măsurilor disproporționate introduse de autoritățile de la Ankara în urma loviturii de stat eșuate din luna iulie.
La o zi după aprobarea acestei rezoluții, Erdogan avertiza că Turcia ar putea permite imigranților să călătorească spre Europa.
„Dacă mergeți mai departe de atât, aceste frontiere vor fi deschise. Nici eu și nici poporul meu nu vom fi afectați de aceste amenințări goale”, a declarat Erdogan, într-un discurs susținut în cadrul unui congres privind dreptatea pentru femei.
Peste 1,3 milioane de persoane au ajuns anul trecut în Europa, provocând dispute între statele membre UE în legătură cu modul în care ar trebui gestionată această situație. Uniunea Europeană a semnat un acord cu Turcia privind limitarea imigrației în Europa, care a dus la o scădere semnificativă a numărului de imigranți care ajung în statele UE, via Turcia.
Relațiile dintre Ankara și Bruxelles au devenit mai tensionate după lovitura de stat eșuată, Guvernul turc reproșând europenilor o „lipsă de solidaritate”.
Tensiunile s-au amplificat în ultimele săptămâni, președintele Erdogan evocând organizarea unui referendum pentru a decide dăcă să continue sau nu procesul de aderare la UE.