Prima pagină » Știri » Premieră la Iași: femeie operată simultan pentru două afecțiuni. Ce a pățit chiar înainte de operație

Premieră la Iași: femeie operată simultan pentru două afecțiuni. Ce a pățit chiar înainte de operație

Premieră la Iași: femeie operată simultan pentru două afecțiuni. Ce a pățit chiar înainte de operație
O femeie în vârstă de 86 de ani a fost operată, vineri, la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Iași, la inimă și la șold, de către două echipe de medici, operația fiind, astfel, o premieră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Operația a avut loc vineri la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Iași.

Bătrâna era cunoscută cu probleme cardiace și a fost pregătită pentru o intervenție pe cord. Medicii ieșeni au decis că aceasta are nevoie de o implantare de valvă aortică fără incizie în zona sternului, însă înaintea intervenției femeia a căzut.

„Atunci când stenoza aortică ajunge într-un cadru avansat, are mai multe manifestări, una dintre acestea fiind sincopa (pierderea stării de conștiență -n.r). O astfel de cădere a avut și în cursul dimineții. Când și-a revenit, pacienta s-a plâns de durere în zona șoldului stâng. Analizele imagistice au arătat că femeia a suferit o fractură de col femural”, a declarat prof.dr Grigore Tinică, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară „Prof.dr George.I.M.Georgescu” din Iași.

Fractura a complicat starea de sănătate a femeii, iar din această cauză a fost solicitat și ajutor din partea medicilor de la Spitalul de Recuperare.

Intervenția pentru problema cardiacă a durat cu patru ore mai puțin față de o operație în care medicii ar fi recurs la o altă abordare, iar imediat după a venit rândul echipei de la Spitalul de Recuperare pentru a interveni la protezarea de șold. Cel care a intrat în sala de operație a fost prof.dr Radu Botez, șeful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Acesta a declarat, într-o conferință de presă, că fractura de col femural este întâlnită destul de frecvent la femei, mai ales la persoanele în vârstă care suferă de osteoporoză.

„În acest caz, putea fi făcută intervenția de cateterism cardiac, dar rămânea problema fracturii. După operație nu puteam interveni pentru că pacienta nu putea fi mobilizată. Pe de altă parte, nu aș fi putut să o operez. Inima ei nu rezista. Fiind constrânși de împrejurări, am spus că operăm împreună”, a declarat prof.dr Radu Botez.

„După intervenția pe cord, sub aceeași anestezie care a fost prelungită, echipa venită de la Spitalul de Recuperare a pregătit pacienta și am efectuat implantarea unei endoproteze pentru fractură. Particularitatea este că pe un pacient destul de fragil, în vârstă, în timpul unei intervenții chirurgicale, s-au rezolvat două endoprotezări echivalente unor transplanturi. Intervenția a ieșit perfect”, a declarat prof.dr. Radu Botez.

Potrivit medicilor, pacienta se va putea deplasa chiar la 24 de ore de la efectuarea intervenției.

Prof.dr Grigore Tinică, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară „Prof.dr George.I.M.Georgescu” din Iași, a afirmat că starea femeii este bună, după operație.

„Pacienta a fost transferată în clinica de Terapie Intensivă, este în stare bună, cu parametri hemodinamici și vitali în limite normale. Pacienta, începând de mâine, se poate ridica. Pentru o pacientă în vârstă și cu problemele ei este realmente un ajutor. Sunt șanse de viață enorme oferite pacientei din ambele direcții”, a conchis prof.dr. Grigore Tinică.

Citește și