La Colegiul Național de Muzică ,,George Enescu” din București au venit la vot, până la prânz, sute de români, majoritatea cu vârsta de peste 40 de ani. Puțin după ora 13:30, însoțită de mama sa, o tânără intră în curtea liceului și pășește temătoare spre secția de vot. E pentru prima dată când are dreptul să aleagă politicienii care o vor reprezenta în Parlament. Aura Moraru a împlinit 18 ani în această vară și abia aștepta să își exercite acest drept cetățenesc.
„Dacă am și eu drepul de vot nu trebuie să mă afirm ca cetățean al țării ăsteia? Urmăresc din când în când politica și declarațiile politice, mai citesc și eu, dar nu în fiecare zi, pentru că nu am timp. Nu a fost extrem de greu să decid cu cine voi vota, am citit și mi-am format o opinie despre candidați și despre partide și m-am dus și am votat. O persoană onestă, cu integritate, asta aș aș dori să văd în Parlamentul României”, a spus Aura după ce a introdus buletinele de vot în urne.
Speră ca viitorii parlamentari să modernizeze România, să pună umărul la reclădirea economiei și să ofere tinerilor un sistem de educație modern. Și chiar dacă va fi dezamăgită de aceștia, Aura spune că peste patru ani va reveni la vot și va alege din nou.
„Normal că voi merge din nou la alegeri! Până la urmă votul meu contează, nu? Dacă voi fi dezamăgită asta e, mergem mai departe, vedem care sunt urmărtorii candidați și votăm și încercăm să schimbăm ceva”, a spus tânăra.
Și Cosmina Zamfir, care a împlinit anul acesta 20 de ani, a votat pentru prima dată la alegerile legislative. A venit împreună cu sora mai mare, Adina, obișnuită deja cu procesul electoral. Nu a avut emoții, a știut exact pe cine va alege, iar prin acest vot spune că și-a dorit să-și ofere șansa unui viitor mai bun, unei educații mai bune, unui stat mai cinstit.
„Este prima dată când votez. Nu stau să urmăresc declarațiile politice și ce fac politicienii, dar văd ce se întâmplă în jurul meu. Nu a fost greu să decid pe cine votez. Viitorul parlamentar trebuie să fie cât mai bun, să aibă idei cât mai bune, să schimbe ceva. Este important să îți exprimi opțiunea politică, d-aia și avem dreptul la vot. Dacă avem dreptul ăsta trebuie să profităm, fiecare persoană ar trebui să profite de dreptul ăsta”, spune Cosmina.
„Poate cu prilejul acestei zile vom schimba ceva în țara noastră și lucrurile vor merge în sfârșit spre bine. Mesajul meu pentru tineri este să iasă la vot, să iasă la vot pentru că altfel se pierd voturile”, a adăugat Adina Zamfir, care a împlinit anul acesta 24 de ani.
Domeniile în care tinerii își doresc să vadă schimbări cât mai rapid, pe care viitorii senatori și deputați le pot produce prin legile pe care le votează, sunt educația, sănătatea, administrația publică, transporturile și piața muncii.