Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat luni un comandament de iarnă la sediul instituției, în contextul unei alerte de ninsori emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). La începutul ședinței, a fost prezentată situația primită de la meteorologi, aici vorbindu-se despre zăpadă ce s-ar putea depune în strat de până la 5 centimetri și vânt puternic.
„Cerul va fi noros, mai ales în a doua parte a nopții de luni spre marți. În dimineața zilei de marți 13 decembrie temporar vor cădea precipitații, în jur de șase litri pe metrul pătrat, iar vântul va intensifica atingând temporar la rafală viteze de 50-55 km/h. La început vor fi precipitații sub formă de ploaie și lapoviță apoi, cel mai probabil, între orele 02.00-08.00, va ninge și viscolit. Estimăm că este posibil să se depună un strat de zăpadă de până la 3-5 cm. Vremea se va răci accentuat în cursul nopții de luni spre marți, temperatura minimă se va situa valorii de zero grade, iar pe parcursul zilei de marți maxima termică va fi de zero-două grade. În noaptea de marți spre miercuri, temperatura va coborî până la minus șapte, minus cinci grade, la periferie spre minus nouă, minus zece grade”, a declarat Magda Iuga, director Direcția de Utilități din Primăria Capitalei, în prezentarea situației de la ANM.
Reprezentanții firmelor de salubrizare din cele șase sectoare au susținut că sunt pregătiți cu material antiderapant, utilaje și operatori manuali.
Astfel, în sectorul 1 sunt disponibili 300 de muncitori, 68 de utilaje și un stoc de 2.594 de tone de nisip, 1.126 de tone clorură de calciu, potrivit reprezentantului Romprest. În sectorul 2 sunt 120 de oameni pregătiți și peste 6.000 de tone de materiale antiderapant, a declarat reprezentantul firmei de sector. În sectorul 3 sunt disponibile 52 de utilaje și 2.800 de tone de antiderapant, potrivit Rosal. În sectorul 4, 118 utilaje și 2.500 de tone de sare, potrivit reprezentantului Rebu, în sectorul 5 – 45 de utilaje, iar în sectorul 6 sunt disponibile 125 de utilaje, 2.900 de tone de sare și 400 de tone de soluție lichidă.
Prezent la comandament, primarul din Sectorul 3, Robert Negoiță, a făcut apel către șoferii bucureșteni să „evite deplasările”.
„Aș vrea să profit de ocazie să îndemnăm cetățenii din București să aibă un comportament responsabil pe timp de iarnă. Să nu mai parcăm mașinile neglijent, să avem loc să facem deszăpezire, să putem să intrăm cu utilajele mai ales pe străzile înguste. Dacă putem evita deplasările atunci când ninge. Pentru că așa cum știți bine, și e logic, deszăpezirea se face în trafic. Când se blochează circulația, se blochează și utilajele noastre. Cu cât avem utilajele blocate, atât e zăpada mai mare. Deci intrăm într-o spirală nefericită”, a spus Robert Negoiță.
Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, doctorul Alis Grasu, a susținut că trebuie găsită o soluție pentru oamenii străzii, cu probleme medicale, adăposturile aflate acum la nivelul Capitalei nefiind suficiente.
„Adăposturile pe care le avem la nivelul municipiului București nu sunt suficiente, deci nu pot găzdui toate persoanele fără adăpost care apar la un anumit moment. Reiterez rugămintea față de Administrația Spitalelor să aloce un număr de paturi, în fiecare spital aparținând Administrației, pentru acele persoane care au halenă alcoolică și nu sunt primate în adăposturi. Pentru acele persoane care au afecțiuni cronice, acutizate sau mai puțin acutizate, care nu se pot servi singure și care ar trebui duse într-un spital, nu într-un adăpost undeva deja spațiul este foarte aglomerat”, a spus medicul Alis Grasu.
Poziția acesteia a fost susținută și de Cosmina Simean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială.
„Nu avem neapărat o problemă acolo unde persoanele sunt sănătoase, dar pentru cele care necesită îngrijiri medicale sau sunt sub influența alcoolului este absolut imposibil, pentru D.G.A.S.P.C și pentru noi, să reușim să păstrăm un climat cât de cât civilizat în adăposturi”, a declarat Cosmina Simean.