,,Eu am convingerea că, în cel mai scurt timp, vor fi puși sub urmărire penală foarte mulți din cei învinuiți în decembrie ’89, în frunte cu Ion Iliescu. Sunt convins că nu trece iarna fără a fi puși sub urmărire penală. Și spun mult când zic că nu trece iarna”, a declarat Doru Mărieș.
Liderul Asociației 21 decembrie 1989, alături de mai mulți revoluționari, s-au întâlnit, marți, cu Procurorul General al României, Augustin Lazăr, cu cei doi procurori generali adjuncți, Bogdan Licu și Laura Oprean, și cu doi procurori de la Secția Militară, pentru a discuta despre evoluția dosarului Revoluției, după redeschiderea acestuia.
,,Din ceea ce am aflat, se caută documente și se încearcă să se adune rămășițe ale documentelor din secții de poliție, din penitenciarele unde au fost duși revoluționarii, tot ce înseamnă document istoric, indiferent că se află la Senat, la celebrele comisii din anii ’90 – ”94 sau pe la alte instituții care au desfășurat activități de combatere a manifestanților”, a spus Mărieș.
Cu ocazia acestei întrevederi, Asociația 21 decembrie a cerut Procurorului General ca, în baza articolului 131 din Noul Cod Penal, să dispună o confruntare între revoluționari și Ion Iliescu, fostul președinte al României.
,,Membrii Asociației 21 decembrie au luptat pentru victoria Revoluției, iar beneficiarul numărul unu al victoriei a fost Ion Iliescu, care a deturnat-o începând cu 22 decembrie (n.r. 1989), seara, practic Ion Iliescu a dat o lovitură Revoluției, împreună cu camarila, prin diversiunea creată, de aceea dorim o confruntare directă cu beneficiarul numărul unu al efortului, al sacrificiului celor de la Timișoara, de la Iași, de la Lugoj, de la Sibiu, de la Arad, de la Cluj, de la București. Ion Iliescu 27 de ani a făcut tot ce a fost omenește posibil, împreună cu structurile care au tras în decembrie 1989, ca să mențină în nelucrare sau nefinalizare dosarul Revoluției”, a explicat Doru Mărieș.
Următoarea întâlnire între revoluționari și procurorii Parchetului General va avea loc pe 14 februarie, când ar putea avea loc și confruntarea directă cu Ion Iliescu, dacă anchetatorii vor da curs solicitării Asociației 21 decembrie.
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat în această vară decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul Revoluției, după ce procurorii de la Parchetul Militar au decis în octombrie 2015 clasarea acestui dosar. Reluarea cercetărilor a fost dispusă după ce judecătorii au constatat că ancheta inițială în acest caz a fost făcută „superficial”, fără a fi analizate probele existente, iar urmărirea penală din 2004 a întrerupt prescripția pentru toți participanții la fapte.