Prima pagină » Știri politice » Ministrul Muncii, reacție la majorările salariale: Am ratat un principiu clar – în campanie „se dau” lucruri, nu se „ajustează” sau se „reformează”

Ministrul Muncii, reacție la majorările salariale: Am ratat un principiu clar – în campanie „se dau” lucruri, nu se „ajustează” sau se „reformează”

Ministrul Muncii, reacție la majorările salariale: Am ratat un principiu clar - în campanie „se dau
„'Greșeala' noastră ca tehnocrați a fost aceea că nu am înțeles politic această perioadă de administrare a țării care avea miză electorală. Am ratat un principiu clar de campanie - în campanie 'se dau' lucruri, nu se 'ajustează' sau se 'reformează'. Așa funcționează în România și se vede că funcționează zdravăn", a comentat ministrul Muncii decizia CCR prin care s-a stabilit că majorările salariale sunt constituționale. În finanțele publice nu există magicieni, a completat Pîslaru, argumentând că „ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce".
„Din punct de vedere al oportunității, este mult mai complicat. Pe de-o parte, mă bucur în mod onest că asistenta socială, sănătatea și educația vor beneficia de anumite creșteri salariale. Cei care nu vor să creadă acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul în care s-au alocat acești bani, dar am recunoscut nevoia de a finanța mai bine aceste categorii și aș fi preferat să se faca în mod echitabil (spre exemplu, să crească mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili și cei aflați pe funcții de conducere). Ce mă mâhnește profund este că nu s-a înțeles că prin alocarea în acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conțin mai puțin vizibil si anumite cresteri cu dedicatie, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare”, a argumentat Pîslaru motivul pentru care Guvernul a constestat aceste majorări.
 
Ministrul Muncii a mai spus și că, deși unii vor ieși să spună că sunt bani pentru toate, resursele bugetare sunt limitate și trebuie gestionate responsabil, astfel că mai multe categorii vor rămâne pe dinafară: „Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce – fie tai investiții, fie nu respecți tăierile de taxe, fie crești fiscalitatea pentru a aduce noi resurse. (…) În finanțele publice nu exista magicieni, există reguli și echilibre cu care nu te poți juca fără profesionism”. 
 
Principala „greșeală” pe care a identificat-o Dragoș Pîslaru a fost aceea că tehnocrații nu au înțeles politic o perioadă care s-a jucat electoral și că în România funcționează principiul potrivit căruia în campanie doar se dau lucruri, nimeni nu taie și nu reformează nimic.
 
„’Greșeala’ noastră ca tehnocrați a fost aceea că nu am înțeles politic această perioadă de administrare a țării care avea miză electorală. Am ratat un principiu clar de campanie – în campanie ‘se dau’ lucruri, nu se ‘ajustează’ sau se ‘reformează’. A;a funcționează în Romania și se vede că funcționează zdravăn”, a mai scris ministrul Muncii. 
 
Acesta a avertizat că, indiferent de victoria de care unii se bucură astăzi și care arată funcționarea democrației, se va vedea cum în scurt timp cineva va suporta „nota de plată” pentru aceste acțiuni, fie alte categorii de bugetari, fie toți contribuabilii la un loc: „Iar cine rade azi, să își aducă aminte de trecut și să se uite cu grijă la ziua de maine”.