Prima pagină » Știri » Război total în USR după alegeri. Cine este cel mai DETESTAT om din partidul lui Nicușor Dan

Război total în USR după alegeri. Cine este cel mai DETESTAT om din partidul lui Nicușor Dan

Război total în USR după alegeri. Cine este cel mai DETESTAT om din partidul lui Nicușor Dan
Cu un scor mult sub estimările din propriile sondaje, USR-ul lui Nicușor Dan e în fierbere. Miezul gâlcevei: banii și șeful de campanie, Matei Păun, pe care soțul lui Clotilde Armand l-a acuzat că a dus o campanie de „denigrare și sabotaj" față de aceasta și că „a asociat imaginea USR cu activiștii LGBT și cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el". După aproape o zi de tăcere, Clotilde Armand a declarat miercuri seara că nu este de acord în totalitate cu acuzațiile formulate de soțul ei, explicând că problemele sunt legate de faptul că au fost foarte puțini bani care au fost alocați de echipa de campanie cum au crezut ei, insuficient de transparent. Ea a admis totuși că Matei Păun este cel mai detestat om din USR la acest moment pentru că cei din partid vedeau campania ''ún pic altfel''.

”În niciun caz nu ne rupem și suntem ce am spus că suntem mereu. Avem în ADN transparența. Lucrurile din familie chiar le lăsăm în mod transparent să iasă în spațiul public. Se poate explica absolut tot”, a spus ea.

Ea a arătat că problema în această campanie a fost că USR nu a avut bani și a fost o luptă pentru puținii bani donați. ”Unii au vrut bani pentru promovarea paginilor lor de Facebook, nu s-a putut, au fost frustrări acumulate și o luptă pentru puținii bani primiți. Am fost un partid low-cost și mulți au fost frustrați de cum puținii bani au fost folosiți pentru unele lucruri sau pentru altele”, a relatat Clotilde Armand.

Ea a accentuat că membrii au fost supărați ”foarte tare” pe tema sondajului din campanie care cota partidul la 19%.

”Nu știu de ce nu a ieșit o cifră…Eu nu am crezut în acest sondaj, nu vroiam să se facă public…El (Sergiu Moroianu, n.r.) e supărat că puținii bani pe care i-am avut i-am folosit la un sondaj care ne-a dezamăgit foarte tare”, a dezvăluit liderul USR pe această temă.

Ea a mai susținut că s-a creat și o anumită confuzie în partid rezultată din faptul că unii au crezut că întreaga echipă de campanie este plătită când, de fapt, doar unii din staff erau plătiți, iar mandatul echipei nu a fost suficient de concret.

”Echipa de campanie a alocat banii cum au crezut ei. Mulți am fi vrut ca banii să fie împărțiți complet democratic. Nu sunt de acord cu tot ce spune soțul meu. Eu simt aici că el a suferit…el vroia o transparență absolut totală în cheltuirea banilor, vrea un echilibru ideologic un pic diferit, e nemulțumit. Sunt probabil și alții nemulțumiți, o să ieșim din această criză mai puternici, mai uniți”, a povestit Clotilde Armand.

Ea a adăugat că Matei Păun este cel mai detestat om din USR la acest moment pentru că cei din partid vedeau campania ”ún pic altfel”, dar a recunoscut că a fost nemulțumită de alegerile echipei de campanie în privința celor care să prezinte mesajul partidului la televiziuni.

Clotilde Armand a calificat scandalul creat de soțul ei drept o greșeală și a precizat că acesta a postat pe Facebook înainte să discute cu ea și cu cei din partid, iar lucrurile să se clarifice. 

Soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a acuzat echipa de comunicare/campanie a USR că „a asociat imaginea USR cu activiștii lgbt și cu Soros”, în replică Nicușor Dan afirmând că Moroianu lansează în spațiul public afirmații mincinoase, multe fiind similare cu ale adversarilor USR. „Dragi colegi, Alegerile au trecut. Am obținut în București mai puțin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012!S-au comis abuzuri și greșeli din partea „echipei de comunicare/campanie” coordonate de Matei Păun. Venit la USB inițial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Știe cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun și echipei sale să-și depună fișa de simpatizant USR”, a scris pe Facebook soțul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu.

În replică, Nicușor Dan, președintele USR a susținut, tot pe Facebook, că Matei Păun a activat voluntar, ”sacrificându-și timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât în campania electorală pentru alegerile locale, cât și în campania electorală pentru alegerile parlamentare”. ”A muncit în baza unui mandat dat de Biroul Național, pe care nu l-a depășit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susținerea mea și a Biroului Național. Sunt mâhnit și uluit că Sergiu Moroianu lansează în spațiul public afirmații mincinoase, multe dintre ele similare cu ale dușmanilor politici ai USR”, a conchis Nicușor Dan. 

Cine este Matei Păun

Matei Păun, un obișnuit al plajei de la Vama Veche, și-a făcut propria companie de investiții în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacții de achiziții. El spera ca Bursa de la București să devină un sport național, după procesul de privatizare în masă și să ajungă principala sursă de finanțare pentru companiile românești, scrie Ziarul Financiar. 

Fondator al BAC România și BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia și Statele Unite. BAC este o bancă de investiții regională cu birouri la Belgrad, Sofia, București și Minsk.  

În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1ești el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deținută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spațiu sovietic și Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România. 

Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiții american care a avut plasamente în țările fost-sovietice și în România. Firebird a avut acțiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiții american care a făcut plasamente în fostul spațiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev și Țările Baltice. 

El este, conform site-ului BAC, licențiat în Relații Internaționale la Trinity College din Statele Unite.

În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la București, alături de Daniel Țepeș. Țepeș a reușit să vândă HTI în 2007 către banca de investiții americană Morgan Stanley, tranzacție foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacție. 

În criză, BAC a participat la mai multe restructurări și vânzări de companii românești. Anul trecut BAC a intermediat finanțări pentru România din partea Băncii Internaționale de Investiții, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă,  cu acționari la nivel de stat – România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piața românească. Această bancă a vândut obligațiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.

Nicușor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni. 

 

Citește și