După ce Curtea a stabilit că e constituțională, Iohannis trimite la reexaminare „Legea lui Dragnea”, care elimină 102 taxe

După ce Curtea a stabilit că e constituțională, Iohannis trimite la reexaminare „Legea lui Dragnea, care elimină 102 taxe
„Legea care a fost discutată astăzi la CCR și care se referă la renunțarea la unele taxe, radio, TV, eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunțe fără o discuție calmă, așezată la taxa radio-TV. Dacă noul Parlament consideră, o voi promulga atunci”, a declarat Iohannis.
Referitor la legea care vizează majorări salariale mai ales în educație și sănătate, președintele a precizat că a promulgat-o chiar astăzi.
„Sunt câteva aspecte de legiferare pe care vreau să le menționez, pentru că s-a vorbit mult despre ele. Referitor la legea rivind aprobarea OUG 20/2016 a Guvernului privind creșterile salariale a fost declarată constituțională și, în consecință, legea a fost promulgată de mine astăzi și va intra în vigoare la începutul anului viitor”, a mai spus președintele.
Președintele CCR:Nu au existat elemente care să ne justifice admiterea sesizării

„Nu au existat elemente care să ne justifice admiterea sesizării. Legea este constituțională. Motivele cele mai multe au vizat, practic, fondul și justificarea tăierii taxelor, or chestiunea asta nu este de atribuutul CCR, să stabilească ce taxe sunt valabile, ce taxe nu sunt valabile.

Am avut în vedere și faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgență, ceea ce justifica într-un fel Parlamentul să scurteze niște termene și să treacă peste niște termene”, a declarat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.
Referitor la criticile pe care Dorneanu spune că le-au primit cu privire la faptul că nu s-ar fi solicitat informarea guvernului, ea s-a solicitat, „chiar dacă n-a venit”. Președintele CCR a precizat că raporturile dintre Guvern și Parlament sunt dictate de niște principii constituționale potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem și, într-un fel, Guvernul se află sub control parlamentar.
„Nu văd cum s-ar fi încălcat principiul separației puterilor în stat, V-am spus la început că toate criticile referitoare la încălcarea art. 1 nu și-au găsit o justificare constituțională, chiar dacă juridic, chiar dacă moral, chiar dacă din punct de vedere al loialității putem critica Parlamentul, asta vizează raporturile dintre ei”, a adăugat Dorneanu.
Referitor la taxa radio-TV, președintele CCR a precizat că în analiza Curții a fost reținut faptul că legea a modificat articolul 41 din Legea de Organizare și Funcționare a Radiodifuziunii, spunând că toate cheltuielile necesare pentru dezvoltarea instituției vor fi suportate din legea bugetului de stat, așa că responsabilitatea de a înlocui resursele de unde vor fi finanțate cele două instituții revine Guvernului și Parlamentului.
„Printre alte motive a fost și că noi am solicitat am Minsiterului de Finanțe niște date care să justifice punctul lor de vedere. N-am primit până la data când v-am spus că amânăm și n-am primit nici până la această dată. Deci noi nu vrem să intrăm în discuțiile care se nasc între Parlament și Guvern cu privire la nerespectarea unor termene sau nerespectarea unuia față de celălalt”, a mai precizat Dorneanu.
Liviu Dragnea: Decizia CCR,o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituțional
La scurt timp după decizia Curții, președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat, arătând că este a doua dovadă că cei care au atacat aceste legi au avut doar pretexte electorale și că acum totul se întoarce împotriva lor.
„Decizia de astăzi a Curții Constituționale privind eliminarea celor #102taxe este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituțional.
Este a DOUA dovadă că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală. Au crezut că, dacă blochează cele două legi, #PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greșit, iar totul s-a întors împotriva lor. Sper ca președintele Iohannis să accepte rezultatul și să promulge cât mai repede cele două legi.
Mă bucur pentru români și îi asigur din nou că am prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât și majorările de venituri cu 15% pentru dascăli și medici”, a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.
Miercuri, CCR a decis să amâne analiza constituționalității în ceea ce privește legea inițiată de Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, președintele CCR, Valer Dorneanu, argumentând că hotârârea a fost luată „pentru aprofundarea consultării dosarelor”, în special privind impactul asupra televiziunii și radioului public.

Pe 15 noiembrie, președintele Klaus Iohannis anunța că trimite la Curtea Constituționalălegea care prevede eliminarea a 102 taxe, printre care și taxa radio-tv.

„Eu astăzi am trimis acest proiect de lege la o verificare pe constituționalitate. Vedeți că inițiatorii și, în general, cei din Parlament, pe această lege pentru eliminarea celor 102 taxe, s-a lucrat pe repede înainte. Din motive pe care, personal, nu le cunosc, s-a lucrat în Parlament pe o procedură foarte rapidă, care nu a permis sau poate nu s-a dorit să se respecte anumite exigențe ale procedurii. Ca atare, am considerat că unele elemente, și pe procedură și pe fond nu au fost suficient de bine clarificate de Parlament și am cerut, în coinsecință o verificare pe constituționalitate”, declara, atunci, Iohannis.
În sesizarea de neconstituționalitate, șeful statului susține că actul normativ nu ține cont de asigurarea și menținerea disciplinei fiscal-bugetare.
„În ceea ce privește cheltuielile bugetare, măsurile preconizate ar fi necesitat o fundamentare din perspectiva compatibilității lor cu obiectivele și prioritățile strategice specificate în strategia fiscal-bugetară, cu legea bugetară anuală și cu plafoanele de cheltuieli prezentate în această strategie. Referitor la măsurile menite să diminueze veniturile bugetare era necesară elaborarea fișei financiare și din perspectiva prognozei veniturilor bugetare și a afectării țintelor bugetare anuale și pe termen mediu, ori, indicarea măsurilor de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare”, mai spunea președintele.
„Dintr-o altă perspectivă, învederăm faptul că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”, a concluzionat Iohannis.

Dragnea: Iohannis nu trăiește printre români

În replică, Liviu Dragnea a afirmat că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una dintre cozile la care stau românii petru a plăti taxe, înainte de a lua decizia să atace la CCR legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, Dragnea susținând că motivațiile președintelui sunt exclusiv politice.

„Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele #102taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe. Ar fi înțeles de ce această lege este bună și necesară. Klaus Iohannis nu trăiește printre români și nu înțelege că oamenii pierd zeci de ore în fiecare an pentru a plăti aceste taxe nefiscale. Președintele îi umilește pe români, iar motivațiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice. Vreau să vă asigur că, și de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare. Doar așa românii vor face parte din clasa de mijloc”, scria Liviu Dragnea, la acel moment, pe pagina sa de Facebook.
Legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă
Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Inițiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament. Și în Senat inițiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi în care a primit și avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar șeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acționat nu contravine regulamentului.
După votul din Parlament, șefii Radioului și Televiziunii Publice, dar și reprezentanții unor organizații internaționale i-au cerut președintelui să nu promulge legea.
O dezbatere privind taxa Radio-TV a avut loc, joi, 10 noiembrie, la inițiativa președintelui României. Dezbaterea „Eliminarea taxei Radio-TV – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?” a fost organizată de ActiveWatch, cu sprijinul Administrației Prezidențiale.
Soarta Televiziunii Publice s-a discutat și la Praga, la o întâlnire a Uniunii Europene de Radio și Televiziune la care a fost prezentă și Irina Radu, Președinte-Director general al TVR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu