Prima pagină » Știri » Dan Adamescu și fosta șefă CSA, Angela Toncescu, trimiși în judecată pentru falimentarea Astra

Dan Adamescu și fosta șefă CSA, Angela Toncescu, trimiși în judecată pentru falimentarea Astra

Dan Adamescu și fosta șefă CSA, Angela Toncescu, trimiși în judecată pentru falimentarea Astra
Dan Adamescu și Angela Toncescu, fosta șefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) au fost trimiși în judecată, marți, de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, pentru falimentarea societății Astra.

Dan Adamescu va fi judecat, sub control judiciar pe cauțiune, pentru infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, ce ar fi fost comise în calitate de președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator al Teh Nova Group Investments li Epsilon Estate Provider, se arată într-un comunicat remis de DNA agenției Mediafax.

„Inculpatul Adamescu Dan Grigore, președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționare a pieței interne a asigurărilor”, notează procurorii.

Alături de Adamescu va fi judecată și Angela Toncescu, fost președinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. Pe lângă cei doi, au mai fost deferiți justitiției, în stare de libertate,Tudor Baltă și Constantin Buzoianu, foști vicepreședinți al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeș, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.

Potrivit DNA, aceștia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să „efectueze o serie de demersuri păguboase” pentru Astra, „cu încălcarea unor dispoziții din Codul fiscal și a legislației pieței asigurărilor și reasigurărilor”. Procurorii susțin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei.

Dan Adamescu ar fi dispus acordarea de împrumuturi societăților afiliate, de 105.999.859 lei, fără o evaluare a riscului de credit și măsuri de protejare a resurselor Astra. De asemenea, ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condițiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Datoria respectivă s-ar fi ridicat la 1.594.564,89 euro și 10.000 USD, Astra recuperând doar 358.768 lei.

„Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziționarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA. Această sumă provenea chiar din lichiditățile societății de asigurare ASTRA SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă proveniența banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăți controlate de acesta (Medien Holding).”, se arată în comunicat.

În iunie 2011, conducerea CSA ar fi aprobat, la cererea lui Adamescu, intenția EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a cumpăra un pachet de acțiuni Astra, deși nu îndeplinea condițiile financiare pentru a deveni acționar semnificativ la firma de asigurări.

Această achiziție ar fi fost aprobată de Angela Toncescu și ceilalți opt inculpați, deși aceștia ar fi cunoscut că nu erau îndeplinite condițiile.

„Cum societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare-reasigurare, Adamescu Dan Grigore și o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înființată și înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) și, pe cale de consecință, au distorsionat raportarea poziției, a performanței financiare și a indicatorilor de prudențialitate (marja de solvabilitate și coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparența de conformitate la regulile de prudențialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de polițe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.Adamescu Dan Grigore și cealaltă persoană au obținut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acțiuni de către un acționar (pe care îl controlau) cu o situație financiară care nu îi permitea să își onoreze obligațiile patrimoniale și nici să asigure premisele pentru susținerea activității ASTRA din surse proprii, în cazul în care situația financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultățile financiare ale ASTRA.”, susține DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecată la Tribunalul București, cu propunerea de a menține sechestrul asigurator de peste 857.000.000 de lei instituit asupra acțiunilor și a părților sociale pe care Dan Adamescu le deține la diferite firme. În acest caz, Astra s-a constituit parte civilă cu suma de 788.978.853,37 lei iar Fondul de Garantare a Asiguraților cu suma de 714.089.825,66 lei.

Citește și