„Românii își pun speranța în noi și vrem să nu le dezamăgim încrederea. Votul din 11 decembrie a fost un vot pentru normalitate (…) Elementul de bază al oricărei democrații liberale e Parlamentul, iar un Parlament puternic nu poate reprezenta decât un lucru benefic pentru România. Este momentul în care decidem dacă România e un stat suveran în care deciziile importante se iau în țară de către oamenii pe care românii îi aleg”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, după ce a fost reales în funcția de președinte al Senatului.
Tăriceanu este de părere că „anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie să îl recâștigăm în 2017” și că „trebuie să revenim la normalitatea unei democrații liberale în care Guvernul este unul politic”.
„Este momentul în care decidem dacă Parlamentul își asumă rolul constituțional și este o instituție puternică (…) Trebuie să realizăm un proces de simplificare a cadrului legislativ. Adoptarea legilor este atributul Parlamentului și nu al Guvernului (…) Parlamentul trebuie să își asume rolul de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor”, a adăugat Tăriceanu.
Liderul ALDE a condamnat faptul că în mandatul trecut, din teamă, de prea multe ori o mare parte a parlamentarilor a tăcut, afirmând că acest lucru trebuie să se schimbe și că „Parlamentul trebuie să își exercite un rol activ de control al instituțiilor de forță”.
„Conducerile acestor instituții nu sunt alese democratic, după cum știți și funcționarea lor e netransparentă. Puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut (…) Am văzut cum, în ultimii ani, unele instituții de forță au acționat ca și cum puterea lor nu are limite. Trebuie să constat rolul decorativ, în ultimii patru ani, ale unor comisii parlamentare de control a instituțiilor de forță. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-și exercita rolul pe care îl are”, a detaliat Tăriceanu.
Totodată, Tăriceanu a subliniat că „inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să își asume reglementarea mai strictă a acestor activități”, menționând, în acest context, legea privind înființarea unei autorități naționale pentru inteceptarea comunicațiilor.
„Cred că e momentul ca instituțiile din România să asculte de votul românilor dat pe 11 decembrie, în loc să le asculte convorbirile telefonice. Ar fi un semn că România merge pe drumul cel bun”, a mai declarat Tăriceanu.