ÎCCJ a hotărât, la solicitarea DNA, preschimbarea termenului la care se va judeca contestația declarată de procurori împotriva deciziei inițiale a instanței supreme de a ridica interdicția de părăsire a României pentru Sebastian Ghiță, în dosarul în care este judecat pentru dare de mită, șantaj, cumpărare de influență, folosire de informații nedestinate publicității și conducerea unui vehicul fără permis. Astfel, potrivit hotărârii de vineri, contestația se va judeca pe 5 ianuarie 2017 și nu pe 30 ianuarie cum fusese stabilit joi.
Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat de ridicare a interdicției de părăsire a țării „fără încuviințarea organului competent”, în dosarul în care este judecată alături de foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești Aurelian Mihăilă și Liviu Tudose, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Isps, și Viorel Dosarul, fost șef al Poliției Județene Prahova.
Decizia de ridicare a interdicției, nedefinitivă și nici executorie, i-a fost înmânată lui Sebastian Ghiță luni dimineață, 19 decembrie, când acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru măsura controlului judiciar, potrivit unui comunicat remis joi de Poliția Română.
Fostul deputat a fost citat miercuri, la ora 12, de procurorii DNA Ploiești, în dosarul Ponta – Blair în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, în fața procurorilor ajungând doar avocații săi.
Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul dispariției fostului deputat Sebastian Ghiță, urmând a fi dispuse măsuri în consecință, anunță IGPR.
Poliția Română susține că s-a solicitat sprijin și Poliției de Frontieră, că au fost făcute verificări la punctele de trecere a graniței și că, „până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară”.
Din comunicat reiese că Sebastian Ghiță se afla sub supravegherea Direcției Operațiuni Speciale(DOS) de luni, 19 decembrie, din dispoziția DNA Ploiești, dar, susține Poliția Română, ordonanța procurorilor „nu a presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”.