Scena, pictată cu o culoare roșu-maronie, a fost descoperită pe tavanul unei mici peșteri din deșertul Sahara în timpul unei expediții la situri aflate între Valea Nilului și Platoul Gilf Kebir. „Este o scenă evocativă care seamănă, într-adevăr, cu scena Nașterii specifică sărbătorii Crăciunului, dar a fost concepută cu 3000 de ani înainte ca evenimentul propriu zis să aibă loc”, a declarat pentru Seeker geologul Marco Morelli, directorul Muzeului de Științe Planetare din Prato, în apropiere de Florența.
Morelli a descoperit desenul din peșteră în 2005, dar abia acum echipa lui a decis să facă publică această descoperire uimitoare. „Găsirea acestui desen are multiple implicații, pentru că ridică noi întrebări referitoare la iconografia unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Crăciunului”, a mai spus Morelli.
Pictura înfățișează un bărbat, o femeie căreia îi lipsește capul din cauza unei deteriorări a desenului, și un bebeluș: „Ar fi putut fi interpretată drept o ilustrare normală a unei familii, cu un copil alături de părinții lui, dar sunt alte detalii care fac acest desen unic”, a spus Morelli.
Acesta a subliniat că nou-născutul este desenat cumva deasupra celorlalți, de parcă s-ar ridica spre cer, iar o asemenea poziție, cu bebelușul care nu se află încă între cei doi părinți, ar însemna o naștere sau o sarcină. „În arta rupestră din aceeași zonă, moartea era asociată cu pământul, ceea ce înseamnă că e foarte probabil ca nașterea să fie conectată cu cerul”, a explicat Morelli.
Dacă sunt luate în calcul și celelalte figuri care apar în desen, scena devine și mai plină de semnificații. În partea superioară se află un leu fără cap, o fiară mitică ce apare în mai multe desene din aceeași perioadă și din aceeași zonă, în vreme ce în partea de jos poate fi observat un babuin sau o maimuță antropomorfă. În partea de est, „artistul din Neolitic” a desenat ceea ce pare a fi o stea. Cercetătorii au numit situl „Peștera Părinților”: „Fără îndoială este un desen intrigant. Nu am mai găsit reprezentări similare până la era creștină timpurie”, a mai spus geologul.
Sorry, there are no polls available at the moment.