Două reprezentanțe diplomatice ruse, din statele New York și Maryland, au fost închise, afirmă surse citate de postul CNBC.
Cei 35 de diplomați ruși au fost declarați „personae non gratae” și au primit notificări prin care li se cere să părăsească teritoriul SUA în cel mult 72 de ore.
„Este vorba de acțiuni adoptate ca reacție la acte ruse de hărțuire a diplomaților americani și la alte activități ale rușilor care sunt incompatibile cu practicile diplomatice”, a declarat un oficial american, sub protecția anonimatului, pentru agenția Reuters.
Decizia de expulzare a diplomaților ruși nu reprezintă reacția totală față de „activitățile agresive” ale Rusiei în campania electorală americană, care ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru toți cetățenii americani, a declarat joi seară președintele în funcție al SUA, Barack Obama. „Toți cetățenii americani ar trebui să fie îngrijorați din cauza activităților Rusiei. În octombrie, Administrația mea a stabilit și a anunțat că Rusia a întreprins acțiuni menite să interfereze cu procesul electoral din Statele Unite. Furturile de date și lucrurile dezvăluite puteau fi ordonate doar de la cel mai înalt nivel al Administrației de la Moscova”, a declarat Barack Obama. „Aceste măsuri nu reprezintă reacția totală față de activitățile agresive ale Rusiei”, a avertizat Barack Obama, citat de NBC.
În afară de expulzarea celor 35 de diplomați, Washingtonul a impus sancțiuni vizând patru oficiali ruși și cinci entități din Rusia.
Administrația Barack Obama avertizase că va lua măsuri de retorsiune, inclusiv sancțiuni, pentru presupusa implicare a Rusiei în scrutinul prezidențial din Statele Unite.
În octombrie, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susținuți de Administrația de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcția de președinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul și sensibilitățile acestor eforturi, că aceste activități puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administrația SUA. Președinția Rusiei a calificat drept „absurde” acuzațiile Statelor Unite.
Reacția Rusiei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o „reacție adecvată” la măsurile luate de Statele Unite, a avertizat, joi seară, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Noile sancțiuni impuse de Statele Unite sunt contraproductive și vor afecta relansarea relațiilor bilaterale”, a declarat joi seară și Konstantin Dolgov, comisarul Ministerului rus de Externe responsabil de Drepturile omului, Democrație și Stat de drept.