Prima pagină » Știri externe » Analiză WSJ. Doctrina Gherasimov: în spatele strategiei cibernetice a Rusiei

Analiză WSJ. Doctrina Gherasimov: în spatele strategiei cibernetice a Rusiei

Analiză WSJ. Doctrina Gherasimov: în spatele strategiei cibernetice a Rusiei
Armata rusă a expus un articol scris de generalul rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, apărut în anul 2013 într-o publicație de specialitate, care este privit în momentul de față precum o schiță a unui atac cibernetic, potrivit ziarului american Wall Street Journal.

Spațiul cibernetic, a scris generalul Gherasimov, „deschide largi posibilități asimetrice de reducere a potențialului de luptă a dușmanului”, informează publicația americană.

În momentul în care acest articol a fost scris, Armata rusă asimila lecțiile Primăverii arabe, când rețelele sociale au jucat un rol cheie în mobilizarea protestelor ce nu aveau un lider, dar care au răsturnat ordinea politică în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

„În Africa de Nord am fost martori la folosirea tehnologiei în influența structurilor statale și a populației, cu ajutorul rețelelor informaționale. Este necesară perfecționarea activităților în spațiul informațional, inclusiv a apărării propriilor obiective”, potrivit articolului scris de Gherasimov, analizat de Wall Street Journal.

Este probabil ca această doctrină să fie supusă unei validări în urma noilor sancțiuni ale SUA care vizează serviciul militar rus de spionaj, Directoratul agenției militare, sau GRU, precum și Serviciile de securitate federale, succesoare ale KGB-ului sovietic.

Administrația Obama a acuzat agențiile de spionaj ruse de „manipulare, alterare și provocarea unei deturnări informaționale” cu scopul de a interveni în alegerile americane din 2016. Iar Departamentul american al Trezoreriei a numit o serie de companii bănuite că ar fi avut legături cu atacul cibernetic, plasând într-o nouă lumină legăturile dintre Armata rusă, serviciile de securitate și sectorul IT al statului.

Articolul din anul 2013 al generalului Gherasimov a detaliat dorința Armatei ruse de a-și perfecționa abilitățile în atacuri cibernetice, ca o extensie a războiului convențional și conflictului politic. Potrivit experților, din acel moment, Rusia a folosit atacurile cibernetice ca parte din arsenalul său împotriva statelor vecine și ca armă politică.

În cercurile Securității naționale și de Apărare de la Washington, folosirea invaziilor mascate din partea Rusiei și dificultatea de a i se atribui aceste atacuri au devenit exemple a ceea ce acum se numește „Doctrina Gherasimov”, făcându-se referire la articolul apărut în 2013.

Efortul de a evita o asemenea amenințare din partea Rusiei a devenit o chestiune de mare importanță pentru secretarul Apărării Ash Carter și generalii militari americani.

Pentagonul s-a concentrat pe sprijinirea Apărării americane împotriva unor asemenea atacuri. Oficialii americani privesc atacurile cibernetice din cadrul alegerilor americane din 2016 drept cea mai îndrăzneață iterație a strategiei ruse care a fost folosită în întreaga lume.

Folosirea atacurilor cibernetice din partea Rusiei a intrat în centrul atenției în anul 2007. Presa internațională si oficialii oocidentali au învinuit Rusia de atacuri cibernetice asupra Estoniei.

Rusia este acuzată de asemenea că ar fi atacat cibernetic Georgia, în timpul războiului din anul 2008.

Totodată Ucraina a făcut asemenea acuzații împotriva statului rus, în urma conflictului dintre cele două state.

Oficiali au avertizat că Rusia ar putea influența alegerile din Europa din anul 2017.

Citește și