Președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că va stabili cu liderii ALDE, „într-o întâlnire informală”, luni după-masă sau marți dimineața, cum vor fi repartizate ministerele în noul Guvern. Tot atunci, Dragnea anunța și calendarul instalării Cabinetului condus de premierul desemnat, Sorin Grindeanu, convenit cu liderii ALDE, precizând că depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni, ar putea avea loc chiar miercuri, dacă președintele Klaus Iohannis va aproba solicitarea coaliției PSD-ALDE, în acest sens. La scurt timp, șeful statului a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, că este „de principiu” de acord ca noul guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie.
Concret, potrivit liderului PSD, pe 3 ianuarie, la ora 10:30, vor fi convocate Birourile Permanente ale celor două Camere, iar la ora 12:00 se vor întruni plenurile Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca la ora 14:00 fiecare partid să aprobe în forul său de conducere lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, iar la 16-16:30 să aibă loc depunerea de către premierul desemnat a structurii Guvernului, a listei Cabinetului și a programului de guvernare.
Miercuri, între ora 8:00 și 14:00 va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii, iar între 15:00 și 18:00 prezentarea programului de guvernare și votul de învestitură.
Tot miercuri, potrivit liderului PSD, ar trebui să se desfășoare și ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv, la Palatul Cotroceni.
„Propunem ca miercuri, ora 19:00, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului. Vom trimite o scrisoare președintelui României”, declara, la acel moment, Liviu Dragnea.
La rândul său, premierul desemnat, Sorin Grindeanu, preciza că, tot miercuri, la ora 21:00, ar putea avea loc prima ședință de Guvern „dacă acest calendar cu acea rezervă de depunerea jurământului va fi respectat”, în care să adopte ordonanța de organizare a Cabinetului și proiectul de lege de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.
Cabinetul Grindeanu va avea cel puțin patru ministere noi
Cabinetul Grindeanu va avea cel puțin patru noi ministere, față de Guvernul actual, care devin ministere pline, respectiv Turism, Ape și Păduri, români de pretutindeni și IMM-uri și antreprenoriat, precizau, vineri, pentru Mediafax, surse politice. Sursele citate menționau că structura guvernamentală stabilită de PSD-ALDE pentru Cabinetul Sevill Shhaideh rămâne aceeași și în cazul Cabinetului Grindeanu, dar nu și componența nominală.
Un exemplu este cel al ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care va fi împărțit în două ministere – cel al Mediului și cel al Apelor și Pădurilor.
ALDE va deține trei sau patru ministere, sau, în altă variantă, trei ministere pline și un ministru delegat. Potrivit unor surse, ALDE îi vor reveni ministerele Culturii, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul.
Numele vehiculate pentru Cabinetul Grindeanu sunt următoarele:
Dezvoltare și Administrație Publică – Sevil Shhaideh/ Lia Vasilescu
Externe – Bogdan Aurescu
Apărare/Comunicații – Georgian Pop
Finanțe/ Fonduri europene – Marius Nica/ Cristian Socol
Interne – Gabriel Vlase/Mihai Fifor
Transporturi – Mihai Fifor
Economie – Mihai Tudose
Sănătate – Florian Popa/ Ionel Sinescu
Cultură – Daniel Barbu
Educație – Sorin Câmpeanu
Mediu – Daniel Constantin
Agricultură – Daniel Botănoiu
Energie – Andrei Gerea
Tineret și sport – Gabriel Petrea
Relația cu Parlamentul – Steluța Cătăniciu/Grațiela Gavrilescu