Prima pagină » Știri externe » Evenimentele care au influențat afacerile în 2016: De la la Brexit, la sistarea producției de petrol și problemele Samsung

Evenimentele care au influențat afacerile în 2016: De la la Brexit, la sistarea producției de petrol și problemele Samsung

Evenimentele care au influențat afacerile în 2016: De la la Brexit, la sistarea producției de petrol și problemele Samsung
Brexit, rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite și întâlnirile Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru stabilirea reducerii producției se numără printre evenimentele care au influențat mediul de afaceri în 2016.

Piața mărfurilor a avut de suferit încă din prima săptămână din ianuarie 2016, prețul petrolului a scăzut până la minimul ultimilor 11 ani, coborând la 35,58 dolari pe baril, deoarece producătorii credeau că tensiunile dintre Iran și Arabia Saudită eliminau orice posibilitate ca marii producători să ajungă la o înțelegere pentru reducerea producției. În aprilie, Arabia Saudită și Rusia au convenit să înghețe producția de petrol, dar au afirmat că înțelegerea este condiționată de intrarea în acord a altor state. De-a lungul anului s-au organizat mai multe întâlniri OPEC, la care piața mărfurilor a reacționat, prețurile barilului de petrol variind în funcție de mesajele liderilor din domeniul petrolului. La finalul anului, pe 30 noiembrie, OPEC anunță că a ajuns la o înțelegere pentru a reduce producția de petrol.

În martie, Donald Trump și Hillary Clinton au devenit favoriți la nominalizarea pentru președinția Statelor Unite, ieșind învingători în șapte din cele 11 state care au votat pe 1 martie în cadrul alegerilor primare. Mai mulți oameni de afaceri s-au poziționat în spatele celor două tabere prin contribuții financiare. De-a lungul campaniei, Trump a fost susținut de cofondatorul PayPal, Peter Thiel și de președintele firmei de investiții Colony Capital, Tom Barrack. Printre oamenii de afaceri care au susținut-o pe Hillary Clinton s-au numărat Warren E. Buffett, președinte și director executiv al Berkshire Hathaway, Inc., Reed Hastings, fondator și director executiv al Netflix și Sheryl Sandberg, director de operațiuni al Facebook.

Tot în martie apare cea mai mare instituție bursieră din lume în urma înțelegerii de fuziune între Bursa din Londra și Deutsche Borse, care va crea cea mai mare piață de capital din lume, cu o valoare de peste 27 de miliarde de euro.

În mai, Banca Centrală Europeană (BCE) renunță la bancnota de 500 de euro spre finalul anului 2018, în contextul îngrijorărilor că facilitează activități ilicite, însă bancnotele aflate deja în circulație vor putea fi folosite pe termen nedefinit.

Data de 24.06.2016 va rămâne în istorie prin rezultatul referendumului din Marea Britanie, când cetățenii au votat ca țara să iasă din Uniunea Europeană.

Domeniul IT a marcat anul 2016 prin aplicații de succes și achiziții de miliarde de dolari. Compania Nintendo a lansat, în iunie, jocul Pokemon Go, una dintre cele mai descărcate aplicații din lume. Titlurile Nintendo s-au apreciat cu peste 68%, după ce au înregistrat și creșteri de 25% într-o singură zi. Acțiunile companiei au devenit cele mai cumpărate titluri într-o zi din toată istoria bursei de la Tokyo, potrivit Business. Tot în luna iunie, Microsoft cumpără Linkedin pentru 26,2 miliarde de dolari.

În 2016, Samsung a avut mult de suferit, atât la capitolul profit, cât și la capitolul imagine. Compania a lansat Galaxy Note 7, pe care l-a retras în scurt timp, din cauza bateriilor care explodau, afectând profitul și acțiunile producătorului sud coreean. Mai mult, producătorul a fost nevoit să recheme trei milioane de mașini de spălat pentru că prezentau riscul de explozie.

În septembrie, Apple lansează iPhone 7.

În noiembrie, retailerul britanic Marks&Spencer iese de pe piață, închizând cele șase magazine din România, piața locală fiind alături de alte nouă țări unde compania renunță la operațiuni.

Luna decembrie a fost marcată de o nouă achiziție. Grupul japonez Asahi Group Holdings a ajuns la un acord pentru a cumpăra operațiunile de pe piețele este europene ale InBev, într-o trazacție de 7,8 milioane de euro, potrivit Reuters. Pe piața românească, SA-BMiller este prezent prin mărci precum Ursus și Timișoreana.

La finalul anului 2016, cei mai bogați oameni din lume au adunat în conturi 237 de miliarde de dolari, printre aceștia regăsindu-se Warren Buffet, Bill Gates, Bernard Arnault și Amancio Ortega, potrivit Bloomberg.

 

 

Autor