Prima pagină » Magazin » De ce nu trebuie să te îmbraci în negru la un interviu

De ce nu trebuie să te îmbraci în negru la un interviu

De ce nu trebuie să te îmbraci în negru la un interviu
Cu toții visăm la job-ul ideal, dar foarte puțin ajungem să îl și avem. Specialiștii cred însă că acest lucru ține doar de puterea noastră de convingere."Poți obține un job dacă îți inventariezi toate abilitățile, competențele și, nu în ultimul rând, experiențele și le redai cu mare precizie și viteză de reacție la un interviu. Odată făcut acest pas, trebuie doar să alegem poziția pentru care aplicam. În general, doar simpla prezență la un interviu ne mărește șansele de a avea job-ul dorit", spune Petre Nicolae, business coach.

În opinia specialistului, pentru a avea succesul garantat, trebuie să avem în vedere următoarele:

1..Să avem un comportament pozitiv, în mod conștient, pe toata durata procesului de recrutare și selecție, dar și în faza de integrare, ținuta îngrijită și bine controlată (nu predominant neagră sau închisă la culoare).

2. Să ne adaptăm la intervievator, adică să nu îl contrazicem sau să intrăm în contradicție cu el, sub nicio formă, și asta pentru că indiferent cât de multă dreptate aveți, s-ar putea să dați peste o persoană orgolioasă sau cu tulburări comportamentale.

3. Dacă nu avem competențe, să avem capacitatea de a clona un succes într-un mod profesional și sistematic. 

4.Să depistăm ce anume ne diferențiază față de cei din jur, legat de comportament, caracter, atitudine față de viață, școli etc.

5. Energie și dinamism molipsitor, atitudine pozitivă față de viață și față de cei din jur, toleranță la frustrare etc.

6. Să identificăm ce anume avem unic sau aproape unic, adică o îndemânare sau o capacitate pe care să o poată exploata și folosi un angajator: manualitate, dexteritate sau capacitatea de a vizualiza în spațiu o imagine sau o acțiune etc.

Dacă avem competențe, atunci trebuie să facem următoarele:

1. Să cunoaștem cu mare precizie competențele pentru postul pentru care am aplicat.

2. Să citim de cel puțin zece ori CV-ul și să inventariem succesele obținute în activitatea de până în momentul intervievării.

3. Să avem un ghid de întrebări posibile și să exersăm răspunsurile pentru a crește viteza de reacție. Dacă sunt întrebări la care nu știm să răspundem, este bine să nu fabulăm, Spunem „nu știu” și este îndeajuns ca cel din față să te califice ca pe un om „integru și profesionsit”. Sunt întrebări la care nu știm răspunsul, dar acest lucru nu trebuie să ne streseze.  

4. Ținuta vestimentară și starea de spirit sunt foarte importante. Dacă cu vestimentația putem rezolva ușor, cu starea de spirit este puțin mai greu. De aceea, trebuie să ascultăm o muzică care să ne dea energie, dar și o stare de bine (dansuri africane, cu tobe).  

5. Să ne pregătim foarte bine evaluarea cu cerințele postului pentru care aplicăm. Cu alte cuvinte, trebuie să evidențiem doar acele atuuri care ne ajută să ne potrivim cu cerințele postului, astfel încât recruiterul să bifeze cu ușurință ceea ce căuta la noi.

„În general, trebuie să ne alegem un post (cel pentru care vrem să ne pregatim) și să inventariem care sunt abilitățile, competențele și expertizele de care avem nevoie. După să ne facem un plan de echipare cu competențe și să lucrăm în vederea achiziției acestora. E indicat să intrăm în proiecte pro bono pentru a ne dubla cunoștințele acumulate.

În România se poate obține cu ușurință un job, dacă avem abilitățile relevante pentru post. In consecință, este bine să nu ne bazăm nici pe noroc, nici pe rude și prieteni, nici pe șarmul și carisma noastră, ci doar pe capacitatea noastra de a performa în ceea ce putem face. Trebuie înțeles că orice investiție în noi, înseamnă un viitor mai sigur”, concluzionează Petre Nicolae pentru Gândul.