Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că băiețelul a fost internat în unitatea medicală în urmă cu trei săptămâni, fiind ventilat mecanic în toată această perioadă.
„Este un băiețel de opt luni care a murit luni seara. Era internat la noi cu suspiciune de rujeolă, iar serologia a fost echivocă, adică nici da, nici nu. Nu s-a putut confirma ca fiind rujeolă. Pentru a afla asta, se va face necropsia mâine (miercuri -n.r.) și analizele vor fi trimise la București pentru a determina dacă sunt viruși în plămâni. Copilul era suspect de rujeolă și a murit din cauza unei insuficiențe respiratorii și a unei complicații pulmonare, fiind un pacient internat de trei săptămâni și ținut pe ventilație mecanică până ieri, când a decedat”, a spus medicul Virgil Musta.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara a adăugat că băiețelul de opt luni nu a fost vaccinat împotriva rujeolei.
Ministerul Sănătății a confirmat, la sfârșitul lunii decembrie 2016, încă un deces provocat de rujeolă, o fetiță în vârstă de un an și trei luni din județul Timiș, care nu fusese imunizată, fiind răpusă de acest virus, ceea ce face ca numărul deceselor să ajungă la nouă, de la izbucnirea epidemiei.
Epidemia de rujeolă izbucnită în această toamnă a determinat Ministerul Sănătății ca, împreună cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF și Institutul de Sănătate Publică, să propună o serie de măsuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre măsuri se numără și scăderea vârstei de vaccinare a copiilor, a căror imunizare va putea fi făcută acum de la 9 luni, deoarece, spun specialiștii, o caracteristică a aceastei epidemii de rujeolă este că afectează micuții cu vârste sub un an.