„Impactul este unul extraordinar pentru că vor fi afectate toate contractele, nu doar cele bancare. Pot fi orice fel de contracte: de utilități, cele de leasing sau de telefonie mobilă etc. Dacă sare mult euro, cei care au contracte de leasing sau de telefonie, în momentul în care se crează un dezechilibru contractual pot cere reechilibrarea prestațiilor. Sunt afectate toate contractele care sunt raportate la cursul valutar. De ce? Fiindcă se prezumă că un contract este de bună credință și echitabil. Orice contract care devine dezechilibrat trebuie echilibrat. Asta spune Curtea. Pentru că impreviziunea, așa cum o numește Curtea, practic face ca atunci când există un dezechilibru contractual între cele două parți, este obligatoriu pentru cealaltă parte să reechilibreze „prestațiile”, așa cum explică Curtea Constituțională. Reechilibrarea prestațiilor este una obligatorie și trebuie adaptată la noile condiții economice”, spune Zamfir.
Senatorul susține că, în cazul celor cu credite în franci elevțieni și în euro, care au fost afectați de devalorizarea leului, băncile trebuie să renegocieze contractele. „Devalorizarea este o stare de impreviziune, care este cauzată de factori externi și care nu a fost prevăzută în contract deoarece nimeni nu știa cât o să crescă valutele. Ca atare cei cu credite în euro sau franci elvețieni pot cere băncilor să renegocieze contractele, iar băncile sunt obligate să reechilibrareze prestațiile sau să închidă contractul. Băncile sunt obligate să renegocieze contractul, iar dacă nu se ajunge la o înțelegere se dă în plată”, explică Daniel-Cătălin Zamfir.
Însă, în cazul celor care și-au pierdut locul de muncă și nu mai poți plăti ratele, aceștia trebuie să apeleze la instanță, care va constata acea impreviziune. „Judecătorul va decide dacă ți-ai pierdut locul de muncă din cauza ta, că te-ai dus beat la serviciu sau s-a restructurat compania. Magistratul va hotărâ dacă dezechilibrul ți s-a datorat sau nu”, detaliază inițiatorul Legii dării în plată.