Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931 la Sibiu. A fost actor de film, radio, teatru și televiziune. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu și a fost directorul teatrului Bulandra din București.
Anul trecut, la împlinirea vârstei de 85 de ani, Ion Besoiu declara într-un interviu că regretă că nu mai are șansa să trăiască încă „vreo 25 de ani” și că a pierdut tot mai mulți oameni dragi. Acela a fost și momentul în care actorul mărturisea că suferă de probleme cardiace, motiv pentru care suferise și o intervenție chirurgicală pentru montarea unui stimultator cardiac.
Ion Besoiu a debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.
Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).
Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.
În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”
În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.
Ion Besoiu a fost președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.
Avea o bogată activitate în teatru și film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, și la gala Gopo din 2011.
Ion Besoiu avea pregătit, de câțiva ani, locul de veci, care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, lângă cea de-a patra soție, pe nume Luminița, considerată marea iubire a actorului.
„Când a murit, mi s-a zguduit credința în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminița, pe care a luat-o de soție când avea 61 de ani.
Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soție, actrița Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoței gemeni.
Ion Besoiu, care și-a închinat toată viața scenei, a fost răsplătit cu o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului, și cu o stea mai mică, din aur, pe care s-o ia acasă, în anul 2015.
Ultimul premiu pe care l-a câștigat Ion Besoiu a fost o distincție obținută anul trecut, la vârsta de 85 de ani, pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin la ediția din 2016 a Festivalului Internațional de Film Love is Folly (Varna, Bulgaria). El a obținut trofeul pentru rolul colonelului din filmul „București NonStop”, în regia lui Dan Chișu.