„În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituția României și al dispozițiilor art. 2 și 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, intenționez să cer poporului să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național:
Continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.
Având în vedere dispozițiile legale menționate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum național referitor la problema sus-menționată”, se arată în documentul transmis de șeful Statului conducerii Parlamentului.
Potrivit legii, Parlamentul are la dispoziție 20 de zile calendaristice pentru a-i da un răspuns Președintelui. Dacă acest termen expiră și Camera Deputaților și Senatul nu au prezentat un punct de vedere, procedura de consultare se consideră îndeplinită, iar Iohannis poate semna decretul privind organizarea și obiectul referendumului.
Documentul pentru consultare a Parlamentului în privința refendumului a fost trimis la cancelariile președinților Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că inițiază demersurile pentru convocarea unui referendum pe tema grațierii și modificării Codurilor Penale, după ce ministerul Justiției a elaborat două proiecte de ordonanță în acest sens. „Voi supune acestă temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să spună dacă sunt de acord”, a spus șeful statului. Liderul PSD Liviu Dragnea a contracarat declarând, în prima ieșire publică după anunțul președintelui, că atât el, cât și premierul Grindeanu știau de mai multe zile că șeful statului vrea să ceară votul popular în privința celor două ordonanțe și că apariția lui Iohannis la protestele de duminică a fost făcută special pentru ca ulterior șeful statului să-și poată justifica un astfel de demers prin faptul că problema a devenit de dezbatere națională.
„La comemorarea celor 158 de ani de la Mica Unire” Klaus Iohannis convoacă referendum pentru proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, teme care au devenit unele de dezbatere națională și pentru care guvernanții care au aprins această dezbatere vor trebui să suporte votul popular. Atunci când au votat oamenii au ales un program de guvernare în care aceste direcții nu se regăsesc, iar PSD și ALDE, cei care au promis românilor bunăstare, s-au apucat, odată ajunși la putere, de cu totul altceva:„S-au apucat să umble la legislația penală pentru a-și curăța dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susținut în campanie, probabil”.
„Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiție. Aparent vorbim despre ordonanțe de urgență pe teme foarte concrete. În realitate vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o națiune ‘așa și-așa’ cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea?”, s-a întrebat retoric Klaus Iohannis.
Șeful statului a lansat un atac virulent la adresa actualei clasei politice, începând prin a o compara cu politicienii care au reușit înfăptuirea Micii Uniri din România.„Ce diferență! Ce clasă politică am avut și unde am ajuns!”, a exclamat Iohannis, vizibil indignat de afirmațiile făcute în spațiul public în urma protestelor din acest sfârșit de săptămână.
Președinele a catalogat multe declarații drept adevărate„aberații” făcute de„activiști, agitați și agitatori” la„televiziunile obediente”, și a ținut să accentueze că nu cetățenii dau vreo lovitură de stat, ci, în acest moment, adevărata„lovitură de grație” este dată de politicieni statului de drept.
„Asta i-a adus pe oameni în stradă, dragii mei. Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul… ce contează Guvernul, acest Guvern? Doar nu-și imaginează că a ieșit cineva în stradă pentru acest Guvern. Oamenii au ieșit să-și spună indignarea și guvernanții ar face bine să ia seama”, a transmis Iohannis către Palatul Victoria.
Liviu Dragnea: Eu și premierul Grindeanu știam de 10 zile că Iohannis vrea să convoace referendum