„Procurorul șef al DNA nu a participat la videoconferințe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional și nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI. Nu există și nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA și nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori și ofițerii de informații în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal și Legea 78/2000″, transmite DNA printr-un comunicat de presă.
Structura de parchet precizează că nu există o lege care să prevadă implicarea unui serviciu de informații în modul de obținere a probelor în dosarul penal și că „niciun ofițer de informații nu participă la audierea de către procuror sau polițist a unui martor sau administrarea unui alt mijloc de probă. Rolul serviciilor de informații, conform legii, este să sesizeze procurorul cu acele informații pe care le dețin și care au legătură cu infracțiunile de corupție”.
DNA susține că serviciile de informații nu au nicio atribuție în desfășurarea propriu-zisă a urmăririi penale, susținând că practicile la care se face referire în spațiul public sunt „absurde”, persoanele cercetate având la dispoziție instrumente legale prin care să le fie protejate drepturile.
Reacția Direcției Naționale Anticorupție este urmare a unor articole apărute în spațiul public în care este redată o declarație a unui fost presupus angajat al SRI, care ar fi fost susținută în fața unei instanțe din Londra, referitoare la faptul că ar fi existat un protocol de colaborare SRI-DNA. În declarația invocată se precizează că ar fi avut loc mai multe întâlniri în cadrul SRI la care ar fi participat și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și că lui Kovesi i-ar fi fost instalat în birou un terminal prin care comunica instantaneu cu Florian Coldea.
DNA a sesizat CSM în legătură cu o eventuală afectare a independenței sistemului judiciar.