„(…)eu sper să reușească domnul ministru Leș să cheltuie cei 2% credite bugetare directe.Este angajament ferm din partea noastră de 2%. (…) Îmi doresc ca mare parte din ceea ce înseamnă investiții în armată și care se pot face la noi în țară, să se facă aici. (…) Noi trebuie să generăm atât cât putem. N-o să putem să facem pe acest domeniu foarte multe lucruri, dar acelea pe care putem să le facem în industria de armament autohtonă, acelea trebuie făcute aici, astfel încât să putem să o dezvoltăm”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
Sorin Grindeanu a afirmat că președintele Klaus Iohannis a acceptat inițial propunerea privind un buget pentru apărare de 1,5%-1,6% credite bugetare directe, 0,5%-0,4% credite de angajament garantate de statul român
„Din dialogul pe care l-am avut cu ministrul Apărării și nu doar mi s-a spus că specificul acestor investiții în armată nu e cel din alte domenii, astfel încât lucrurile care țin de contracte mari pe care ni le dorim și cărora le-am oferit suport financiar acum prin bugetul pe care îl propunem nu se pot încheia într-un an. Aceste lucruri sunt multianuale. Tocmai de aceea, propunerea noastră inițială și acceptată de către președinte la discuția de la Cotroceni a fost cea legată de 1,5%-1,6% credite bugetare directe 0,5%-0,4% credite de angajament garantate de statul român”, a susținut premierul.
Sorin Grindeanu a afirmat că va avea „o discuție foarte serioasă” cu ministrul Apărării, astfel încât bugetul de 2% din PIB să poate fi angajat.
„Îmi doresc să putem să ne dotăm armata, să facem lucruri care țin de angajamente pe care noi le-am luat ca stat dincolo de culoarea politică a președintelui, pentru că există culoare politică și a fost, degeaba spune Constituția altceva, sau a guvernului”, a afirmat Grindeanu.
Grindeanu a spus că bugetele serviciilor de informații, deși sunt mai mici decât în 2016, prevăd creșteri față de anii anteriori.
Premierul a susținut că ministrul Finanțelor a purtat discuții cu SRI, STS, SIE, SPP și astfel s-a ajuns la sumele prevăzute în buget.
„Știm că tot ceea ce înseamnă cheltuielile de funcționare pentru aceste instituții sunt asigurate”, a spus Sorin Grindeanu.