Numele, imaginea și semnalmentele lui Sebastian Ghiță figurează pe site-ul ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), o platformă de coordonare a inspectoratelor naționale de poliție creată de Europol, potrivit Mediafax.
Pe 18 ianuarie, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, declara, în cadrul unui interviu pentru Europa FM, că pănă la acel moment, DNA nu primise niciun fel de explicație din partea poliției dacă Sebastian Ghiță este în țară sau nu. Mai mult, Kovesi declara că i-a cerut explicații unui reprezentant al Interpol România referitor la faptul că pe site-ul organzației internaționale nu apărea poza lui Sebastian Ghiță, având în vedere că era dat în urmărire internațională din 10 ianuarie.
„A avut loc o convorbire telefonică cu un reprezentant al Interpolului, care ne-a spus că fotografia lui Sebastian Ghiță nu este pe site deoarece este doar un mandat de arestare preventivă în cursul urmăririi penale și se bucură de prezumția de nevinovăție, ceea ce nu contestăm. Însă după finalizarea convorbirii, noi am verificat pe site și am văzut că în situații similare, fotografia acestuia a fost afișată. Fotografia unei persoane căutate în baza unui mandat de arestare preventivă a fost afișată pe site în timp ce fotografia acestui inculpat nu a fost afișată pe site. Să ne explice Interpol România de ce nu a afișat. Căutând pe site, am văzut că în situații similare pozele au fost afișate. Poate există o explicație legală, nu știu”, declara, la acel moment, Kovesi.
Poliția Română anunța, pe 5 ianuarie, că Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire națională, fiind căutat de polițiști pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare preventivă dispus, în acea zi, de magistrații Instanței Supreme. ÎCCJ a decis să emită un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, dispărut de la jumătatea lunii decembrie, admițând cererea DNA de înlocuirea a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, după ce acesta nu s-a prezentat la poliție de mai multe ori, încălcând astfel măsura preventivă.
Procurorii anticorupție au motivat cererea de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului preventiv pentru Sebastian Ghiță prin faptul că înregistrările făcute publice, care au fost difuzate de televiziunea pe care o deține, ar fi fost făcute anterior dispariției acestuia, susținând că sustragerea ar fi fost premeditată.
Procurorii anticorupție au cerut înlocuirea controlului judiciar pe cauțiune cu măsura arestării preventive pentru Sebastian Ghiță în dosarul în care acesta este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență, dar și de conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. Procurorul a motivat cererea argumentând că înregistrările pe care Sebastian Ghiță le-a lansat în spațiul public în ultimele zile sunt făcute anterior dispariției acestuia și că acesta ar fi premeditat sustragerea.
În aceeași cauză sunt judecați și Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești la data comiterii faptelor, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, fostul șef IPJ Prahova, Viorel Dosaru și fostul șef al DGA, Constantin Ispas.
Totodată, s-au adus argumentele potrivit cărora Sebastian Ghiță nu s-a prezentat la poliție pe 29 decembrie 2016 și 03 ianuarie 2017, deși a fost contactat de organele de poliție, încălcând cu rea-credință obligațiile prevăzute de controlul judiciar, dar nici la termenul din 27 decembrie de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Omul de afaceri a fost căutat și în baza unui mandat de aducere emis, pe 21 decembrie, de DNA Ploiești, după ce nu s-a prezentat la sediul instituției pentru audieri în dosarul „Ponta-Blair”, dosar în care și el este urmărit penal, dar în care nu are vreo măsură preventivă impusă.
În replică, avocatul lui Sebastian Ghiță a declarat în fața instanței de judecată că nu există o dovadă care să arate că inculpatul ar fi fost înștiințat de citația pentru data de 27 decembrie și că nu există date concrete că acesta a părăsit teritoriul României.
Sebastian Ghiță a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de polițiștii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, conform unor surse judiciare, citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, polițiștii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h și ca un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina în care se afla Sebastian Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme.
La mai bine de o săptămână de la dispariția sa, au început să apară înregistrări în care Sebastian Ghiță vorbea despre sistemul judiciar din România și despre personaje cheie din justiție, din SRI și din mediul politic.